IJsbloem of Middagbloem

In dit artikel over de IJsbloem informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, planten en zaaien van de IJsbloem of middagbloem.Deze prachtige bloem is makkelijk te zaaien, geeft felle kleur in de tuin en heeft mooie dikke en behaarde bladeren. Deze bloem is bij uitstek geschikt om door kinderen in bakken en potten te laten zaaien. Altijd raak …

IJsbloem of Middagbloem

Kenmerken: 
Bodem: Kalkhoudend, vochtig maar niet nat
Grondsoort: Normale bodem, licht zanderig
Standplaats: Zonnig, randen van borders, potten en bakken
Kleur : geel, paars, rood, roze, wit, roodpaars en felle gemengde kleuren
Bloeimaand: juni tot en met september
Hoogte: 0 – 10 cm
winterhardheid : Niet winterhard en bladverliezend
Eenjarige plant, bodembedekker

Algemene informatie:
Dorontheantus Bellidiformis word in de volksmond ook wel IJsbloem of Middagbloem genoemd. Hij is uitstekend te gebruiken in de tuin, op balkon, in bloembakken, langs paden en borders en zelfs in de rotstuin.

Er zijn meerdere soorten IJsbloemen waarbij ook echte vetplanten zoals de Delosperma Congestum. Dit zijn allemaal ondersoorten van de Familie Aizoaceae. De hierboven omschreven soort is de traditionele ijsbloem zoals wij die in de Nederlandse tuinen kennen. Een andere bekende soort is de Lampranthus, een bijzonder zeer mooie plant in meerdere kleuren. Hij is wat minder “kermisachtig” dan de gewone ijsbloem.

Thumbs ijsbloem-dorotheanthus

Het is een lage zeer breed uitgroeiende plant met mooie stervormige bloemen in felle kleuren waarvan sommige bloemen meerkleurig zijn. Het is een bonte tuinversierder die vooral bij kinderen erg populair is.
Het blad is ook bijzonder mooi. Het is licht behaard met een soort druppelachtige vorm met verdikkingen in lichtgroene tinten. IJsbloemen bloeien alleen als de zon schijnt. Bij bewolkt en donker weer blijven ze gesloten.

IJsbloemen mogen niet ontbreken in een bijen en vlindervriendelijke tuin. 

Plantvoorschriften:
IJsbloemen kunnen goed tegen de droogte, sterker nog, ze houden niet van te veel vocht en al helemaal niet tegen natte voeten. Zet de planten dus op een zonnige plek in lichte zanderige en kalkhoudende bodem. En dus ook aan de voorkant van de border of in potten aan de voorzijde en zonzijde van het balkon.

Zaaien:
Vanaf half maart tot april kan er onder glas gezaaid worden. Tegen het einde van april kunt u ook in de volle grond zaaien. De plantjes moeten verspeend worden en de stelregel is bij 3 blaadjes uitplanten in potjes. Gebruik voor het zaaien goede zaaigrond en bij het verspenen voedzame grond zoals verrijkte potgrond of zaaigrond met fijne humus of vloeibare groeimest. Na 5 tot 6 weken kunnen ze uitgeplant worden.

En wie geen zin heeft om te zaaien geen nood, vanaf mei kun je ze en masse kopen in de tuincentra. Koop er een paar tegelijk en groepeer ze zodat je een mooi tapijt van veekleurige bloemen krijgt. Zet je ze in de bak of pot dan gaan ze als snel over de rand hangen.

Onderhoud:
Ze verlangen weinig onderhoud behalve het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Doe dit regelmatig want dat bevordert de bloei.

Taxonimische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Caryophyllales
Familie: Aizoaceae
Onderfamilie: Ruschioideae
Geslacht: Dorotheanthus Schwantes
Soort: D. bellidiformis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “IJsbloem of Middagbloem”

 1. Rodger avatar
  Rodger

  Ik probeer ze al een aantal jaren zelf te zaaien in een verwarmd bakje maar na opkomst vallen ze vrij snel om en sterven af.
  Probeer zo weinig mogelijk water te geven na opkomst maar dat helpt weinig.
  Omdat het hele kleine zaadjes zijn bedek ik ze na het zaaien met dun laagje fijne, zanderige grond.
  Zou dat de oorzaak vh omvallen kunnen zijn?
  Idem voor Portalaca mr in iets mindere mate

  1. NetPerk avatar

   Ik zaai ijsbloemen altijd in de koude grond.
   Met een verwarmd bakje zouden ze te snel kunnen groeien.

   ik raad je aan te wachten tot het wat warmer is en ze dan gewoon in pot of border in de koude grond te zaaien.

   Of anders voortrekken in kleine bakjes van cellulose of turf of in een tray of zaaibakje met een deksel maar die haal ik er dan af overdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *