Hysop of Hyssop – Zuidelijke bloeier

In dit artikel over Hysop of Hyssop info over de grondsoort, standplaats, boden, vocht en licht en zaaivoorschriften. Hysop is een bijenvriendelijke plant met een lichtbittere en muntachtige smaak. Hysop (Hyssopus officinalis), ook wel gespeld hyssop, is een gewas dat een geneeskrachtige etherische olie bevat. De plant komt oorspronkelijk uit Perzië. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de 16e eeuw kwam de plant richting Zuid-Europa en vanuit daar verspreidde hij zich.

Kenmerken van Hysop:
Standplaats: Zonnig
Grondsoort: droge, rotsachtige kalkgrond
Bodem: waterdoorlaatbaar, kalkrijk
vocht: Geen natte grond, zeker niet in de winter
Licht: Zonnig
Hoogte: 40 tot 60 cm
Kleur: Blauw / lila, soms wit / roze
Hysop is een kruid of keukenkruid en bitter van smaak.

Algemene informatie:
Hysop is een winterharde vaste plant met meestal blauwe/lila bloemen. Het is een plant die bijenvriendelijk is en voor heerlijke honing zorgt. De plant heeft een licht bittere en muntachtige smaak. Die wordt overigens niet door iedereen gewaardeerd.

hyssop thumbs

Standplaats
Hysop houdt van een droge, rotsachtige kalkgrond. De bodem moet goed gedraineerd zijn en bij voorkeur kalkrijk. Het is een plant die het zelfs doet op zeer arme grond. Hij moet op een licht zonnige tot zonnige plaats staan.

Waar de Hysop niet tegen kan zijn natte voeten in de winter. Dan moet hij zeker droog staan. Hoewel hij prima in potten en bakken kan staan is hij dan wel meer gevoelig.

Potten en bakken:
Ook in potten op het terras kan de plant gekweekt worden maar tijdens strenge vorstperiodes dient men ze dan wel te beschermen of binnen te halen.

Zet Hysop in de volle grond of in een pot en meng wat zand en grind door de grond voor afdoende afwatering. Meng ook wat kalk door de grond, maar geef geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad.
Hysop bloeit van juni tot september met geurige, blauwpaarse bloemetjes die veel bijen, hommels en vlinders aantrekken.

Onderhoud:
Als de plant er slecht uitziet knip je hem gewoon helemaal terug. Verwijder sowieso lelijke takken en droge delen.
Ook kun je er voor kiezen de plant in het voorjaar helemaal terug te snoeien. Ook kun je de plant na de bloei helemaal terug knippen om hem opnieuw op te laten groeien. Een tweede bloei is dan mogelijk.

Kweek
Hysop kan gezaaid worden van april – mei in de volle grond buiten of in potten. Na opkomst van het zaad de plantjes verspenen of uitdunnen.
Na een jaar of 2 kan Hysop vermeerderd worden door het scheuren van de kluit. Dit gebeurt bij voorkeur in de lente. Je kunt de gescheurde planten meteen in de volle grond zetten of eerst nog opkweken in pot of bak.

Gebruik:
Hysop heeft een iets bittere, muntachtige smaak. Het smaakt goed bij diverse vleessoorten, kip en in soepen. Hysop laat je bij voorkeur meekoken of –stoven. Pas op om er teveel van te gebruiken, het kan snel gaan overheersen. De bloemetjes kun je combineren met siroop en het door zomerfruit doen.

Taxonomische indeling:
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht: Hyssopus
Soort: Hyssopus officinalis

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *