Hyacint, kleur en geur in het voorjaar.

In dit artikel over de hyacint info over de grondsoort, bodem, planten, onderhoud en standplaats van de de hyacint. De hyacint is misschien wel de minst populaire van alle tuinbollen hoewel hij in grote aantallen in de huiskamers zijn krachtige geur mag verspreiden. Ik heb verschillende hyacinten in de tuin staan en ze komen elk jaar terug.

Kenmerken van de hyacint:
Grondsoort: matig voedselrijke tot voedselrijke, humeuze grond.
Grondsoort: zwak zuur tot neutraal (zand, leem, zavel en stenige plaatsen)
Bodem: goede drainage, waterdoorlatend, matig droog en matig vochtig
licht: hoe meer zon hoe beter, lichte schaduw kan nog.
Kleur: blauw, lila, paars, rood, roze, wit, geel
Hoogte: 20 tot 30cm
Plantafstand: 8cm
Planttijd: juni-augustus
Bloeitijd: april-mei
Als je veelvuldig en lang van mooie geurige bloemen wilt genieten verdient het aanbeveling jaarlijks nieuwe bollen te planten.

Algemene informatie:
De hyacint of Hyacinthus orientalis is een bolgewas uit de aspergefamilie. Hij is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied van Midden-Turkije tot Libanon.

De hyacint heeft een lange geschiedenis als siergewas. De soort werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, later in Frankrijk. Nu is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt. De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei.

Er zijn meer dan tweeduizend cultivars ontwikkeld. De kleuren variëren: wit, blauw, geel, roze, rood en paars. Ook is de selectie er op gericht geweest het aantal bloemen per plant te verhogen tot veertig tot honderd bloemen per plant. De hyacint wordt veel op water in de huiskamer in bloei getrokken. Ook wordt de hyacint wel als snijbloem gebruikt.

hyacint

De bol heeft een doorsnede van 3–7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15–35 cm lang en 1–3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20–45 cm hoog. Een enkel bloempje noemen ze wel een nageltje. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.

Bodemgesteldheid:
Hyacintbollen planten doen het vooral goed in een goed gedraineerde bodem. Als er na een harde regenbui nog lang plassen blijven staan is dat geen goede plek voor hyacinten.
Is de bodem niet goed waterdoorlatend, bijvoorbeeld als het vette klei is, dan kun je de bodemstructuur verbeteren door het toevoegen van organisch materiaal.

De bodem komt dan wat hoger te liggen en tegelijkertijd breng je voldoende voedsel in de grond. Je kunt hier vooral compost, bladmulch of gecomposteerde mest voor gebruiken. Die zijn bovendien overal goed verkrijgbaar.

Planten:
De bollen van de hyacint plant je behoorlijk diep, doorgaans zo’n 18 tot 20cm diep. Plant ze 8 tot 15 cm uit elkaar.
De bollen zijn behoorlijk groot, één van de grootste van de traditionele bollen. Je moet ze met de punten omhoog planten en vervolgens flink water geven. In het najaar groeien de wortels en het loof, ze groeien in de winter gewoon door en in het voorjaar verschijnen de kleurige en geurige bloemen.

De Hyacynthus orientalis houdt van een goed vochtdoorlaatbare niet te zware, vruchtbare tuingrond. Na twee jaar dien je de bollen te vervangen. Het is moeilijk hyacinten in eigen tuin elk jaar blijvend in goede conditie te houden voor herbloei.

Planten in bakken en potten:
Als je de Hyacint in bakken of potten plant moeten deze minstens 30 cm hoog zijn. Zorg voor een goede drainage want net als bij alle andere bollen zullen ze in de pot of bak verrotten als de boel te nat is.
Dus potten en bakken met gaten onderin en daarboven een laag grind, zand of zelfs hydrokorrels. Zorg ook dat de pot of bak niet meteen op de grond staat zodat het water weg kan lopen.

Zet de bollen lekker diep onder de grond (15 tot 20cm). Je kunt de bollen in pot of bak lekker dicht op elkaar zetten. Hou de pot vochtig maar nooit nat.

Hyacinten kunnen schade oplopen bij matige tot strenge vorst. De eerste remedie is niet te ondiep planten, minimaal 15 cm grond boven de bol. Verder kunnen de geplante bollen bij strenge vorst worden afgedekt met b.v. stro.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Asparagaceae (Aspergefamilie)
Onderfamilie: Scilloideae [ APG III ]
Geslacht: Hyacinthus (Hyacint)
Soort : Hyacinthus orientalis


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *