Humusrijke grond, compost of Humus?

De term humusrijke grond kom je op deze website veel tegen. Maar was is het nou eigenlijk? Toen ik op zoek ging naar het antwoord op die vraag kwam ik in een knoop van diverse terminologieën terecht.

Wat is compost?

Compost is organisch materiaal dat gedeeltelijk is vergaan. Er zitten veel schimmels en bacteriën in maar het rottingsproces is nog niet ten einde. Compost bevat extreem veel voedingsstoffen maar niet altijd in een vorm die goed is planten.

humusrijke grond
Compost, voorloper van Humus

Aangezien het rottings- of verbrandingsproces nog gaande is kan compost schade toebrengen aan je planten, met name aan het wortelgestel. Dit kan dan “verbranden”. Ook kan een teveel aan compost en voedingsmiddelen er voor zorgen dat het blad van je planten bruin word of dat ze niet gaan bloeien.

Humus is het eindstadium van compostering

Compost is dus wel een voorbode van humus. Humus is volledig verteerd organisch materiaal van flora en fauna. Dus ook koemest etc. Maar het niet meer als stof herkenbaar, het is een nieuwe stof geworden. Humus is korrelig en zwart. Het ruikt naar schone grond en bevat geen enkel onverteerd materiaal zoals takjes, bladresten, vezels of andere zaken.

Wat is humusrijke grond:

Humusrijke grond is grond met veel organisch materiaal waarvan een deel nog niet verteerd is. Het is dus geen humus. De grond bevat organisch materiaal waarvan de gemakkelijk verteerbare delen reeds zijn afgebroken.
Een humeuze bovenlaag of humusrijke grond ontstaat wanneer organische stof (afgestorven planten- en dierresten zoals uitwerpselen) wordt afgebroken door het bodemleven.

In een gezonde bodem is hierdoor de bovenste laag donkerder van kleur dan de onderliggende lagen. Hoe zwarter de kleur, hoe hoger vaak het humusgehalte. Humusrijke grond is goed doorlaatbaar en voedingsrijk of minstens matig voedselrijk.

Humusrijke grond maken

Humusrijke grond maak je door regelmatig organische stoffen door je grond te mengen. Dat kan compost zijn maar ook fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond of oud bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en maakt je boden doorlaatbaar en voedselrijk.

Hou er wel rekening mee dat niet alle planten gebaat zijn bij voedselrijke en humusrijke grond. Zo doet lavendel het beter op arme grond. Bloembollen doen het goed op een mengsel van zand en fijne klei (zavel) en veel mediterrane planten gedijen goed op een mengsel van zand, humus en stenige toevoegingen.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *