Humus of compost en humusrijk

Op deze website komt u vaak de term humus of humusrijk tegen. Maar wat is dat nou eigenlijk? Mijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag werd al snel een complex verhaal.

Humus is feitelijk reeds ontbonden plantaardig materiaal. Het is zwart en korrelig, een beetje als fijne aarde. Het zijn dus geen takjes, bladeren of ander herkenbaar materiaal zoals je dat in compost aantreft. Het heeft feitelijk een sponsachtige structuur en een eigen chemische samenstelling. Het kan jaren in de grond achter blijven en is optimale voeding voor planten.

humus
Van compost naar humus

Humus is dus volledig ontbonden en verteerd organisch materiaal van flora en fauna. Dit laatste vooral uitwerpselen van kleine kruipertjes en vooral ook regenwormen. De afbraak is tot stand gekomen door schimmels en bacteriën. Van de oorspronkelijke bestanddelen is niets meer over.Humus kan veel vocht vasthouden. Door de kruimelige structuur geeft het een doorlaatbare structuur aan de grond.

Compost is geen humus.

Compost is nadrukkelijk geen humus. Compost is nadrukkelijk wel het voorstadium van humus. Sommige hele goeie compost is echter wel bijna humus. Vaak bevat compost nog te veel onverteerd organisch materiaal. Hierdoor zijn de processen nog gaande.

Compost kan dan ook je wortels verbranden omdat de “verbranding” van de organische stoffen nog in gang is. Compost mag je daarom nooit rechtstreeks op de wortels brengen. Gooi dus ook nooit compost zomaar in een plantgat. Zet de plant in het gat, gooi het vol met aarde en strooi de compost rondom de plant.

De voedingsmiddelen kunnen dan geleidelijk in de grond trekken.

Was is humusrijk?

Soms zie staan: matig voedselrijk, humusrijk. Dat is in principe met elkaar in tegenspraak. Humusrijk is immers voedselrijk. De term humusrijk word echter ook vaak gebruikt voor goed doorlaatbare grond waarin zich organisch materiaal bevind.

Hierover zegt wikipedia het volgende:

Bij de indeling naar afbreekbaarheid onderscheidt men:

Actieve, onbestendige of voedingshumus
en
Passieve, inerte of bestendige humus.

Voedingshumus bestaat uit gemakkelijk afbreekbare plantenresten die nog niet in echte humus zijn omgezet. Bij het afbraakproces door bodemfauna en schimmels van voedingshumus komen, via meerdere tussenstappen, de voor planten onmisbare elementen stikstof (N) in de vorm van nitraat, fosfor (P) in de vorm van fosfaat, en zwavel (S) in de vorm van sulfaat, vrij in de bodem. Vervolgens nemen de planten, via hun wortels, deze in het bodemvocht opgeloste voedingszouten op. Dit via biologische afbraak vrijkomen van anorganische verbindingen: koolstofdioxide, water en (anorganische) voedingszouten (mineralen) uit organisch materiaal heet mineralisatie.

Bestendige humus bestaat uit humusmoleculen en is meestal verbonden met de minerale delen van de grond: zand, klei, loss, lutum (niet te verwarren met de zo even genoemde voedingszouten/mineralen). Deze humus wordt zeer langzaam afgebroken en kan zeer oud zijn (> 1000 jaar).

Compost

Compost is dus feitelijk voedingshumus, voedselrijk en vezelrijk. Het geeft zowel voeding aan uw planten en het zorg voor een goed doorlaatbaar en watervasthoudend karakter van uw grond. Humusrijke grond krijgt u dus door een goede kwaliteit compost door de grond te werken. Als uw vuilverwerkingsbedrijf goede, zwarte en fijne compost maakt kun u dat gerust kopen en het door de grond werken om zo een humusrijke bodem te verkrijgen.

Humus
Fijne zwarte Humus

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *