Hovenier in actie

Op dinsdag 30 november gebeurde waar ik lang op heb gewacht: een heuse hovenier komt onze tuin verbouwen. Dat gaat dus goed gebeuren. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat zullen we maar zeggen.
Het heeft ongekend lang geduurd voordat we iemand bereid vonden om niet alleen onze tuin te her-inrichten maar om ook onze tuinvijver in te graven en de grond af te voeren. Onze huidige, prijswinnende hovenier uit Emmeloord wil het allemaal doen. En daar hang ik gaarne de vlag voor uit. En bovendien ga ik reclame maken voor de beste man want ik ben hartstikke blij met hem.

Er gaat veel gebeuren, zowel in de voortuin als in de achtertuin. Er worden in totaal 3 paden aangelegd en de hoeveelheid effectieve ruimte om planten neer te zetten word ongeveer 10 keer zo groot als het niet meer is.

hovenier
Dit gaat dus verdwijnen

Het hele terras uit de voortuin gaat verdwijnen en daar komt een rondlopend pad voor in de plaats. Al het grind gaat er uit en de tegels en stenen worden allemaal gerecycled. Het pad blijft een meter breed maar de 2 stroken van 40cm met grind gaan verdwijnen en dat worden borders.
In de achtertuin word het terras omgebouwd, de vijver word ingegraven, de borders worden verbreed, het pad gaat van 1.80 m breed naar 60cm breed en de overgebleven ruimte is voor planten. Ook word een border verlengd met 1.25 meter in de rondte.

De hovenier in actie.

En dus ben ik hard aan het fantaseren welke planten ik allemaal in de extra ruimte ga aanplanten. Zeker komen er laagstam fruitboompjes de tuin. Een appel en een peer. De frambozen krijgen meer ruimte en bescherming tegen onze gevederde vrienden die maar al te graag de vruchten van mijn arbeid plukken

Er komt weer een deutzia of bruidsbloem, Grote pollen met Zonnekruid, Rode Zonnehoed, Kogeldistels, Bergamotteplant, Klaprozen, Uienbollen of Allium en ga zo maar door. Ik kan hier een lijst maken zo groot als een rol toiletpapier.

En ik ga een plantplan maken zodat ik weet waar alles staat.
Ondertussen is de Hovenier aan het werk gegaan. Er word hard gegraven om de vijver in de grond te krijgen. Zand word afgevoerd, aarde word aangevoerd, stenen worden opgenomen en weer op een andere plaats terug gelegd.

Het zijn harde werkers. In weer en wind staan ze te zwoegen in de modder. Het is koud eind november 2021 en de regen valt regelmatig met bakken uit de hemel. We proberen het leed te verzachten met thermoskannen hete koffie en mokken soep.

Ze zijn nu bezig met de achtertuin, de voortuin volgt later in de week. We hergebruiken in principe alles dus materiaal word niet gekocht behalve een paar vierkante meter gebakken waaltjes voor in de voortuin.

Een beetje sjiek mag toch wel?

x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com