Hosta, Hartlelie of Funkia

In dit artikel over de Hosta of hartlelie informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, planten en bemesten van de hosta of hartlelie. De Hosta heeft enorme fans en reusachtige vijanden. De één vind het hem fantastisch, de ander haat hem. Ik hoor tot de groep die niet echt een fan is van deze plant. Ik vind de bloemen saai en het bladgroen burgerlijk. Maar ja, dat is een mening tussen vele andere. Luister vooral niet naar mij en zet hem in grote getale in je tuin als je hem mooi vind.

Kenmerken van de Hosta:
Grondsoort: humusrijke tuingrond
Bodem: Mengsel van compost, zand en tuingrond
Bodem: doorlaatbaar
Vocht: vochtig
Standplaats: schaduw tot halfschaduw
Standplaats: afhankelijk van de soort ook zonnig
Hoogte: 50-80 centimeter
Kleur: wit tot lila
Bloeitijd: Juli – Augustus
Winterhard: Ja

De Hosta of Hartlelie

Algemene informatie:
Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie. Het geslacht is inheems in noordoost Azië. Er is een groot aantal hybriden en cultivars. In Nederland is Arboretum Trompenburg de houder van de nationale plantencollectie van hosta’s. Eén van de bekendse cultivars is de Hosta sieboldiana ‘Elegans’.
Inmiddels zijn door kruisen en veredelen duizenden verschillende cultivars ontstaan die aanvankelijk erg veel veel op elkaar leken. Tegenwoordig zijn er veel kwekers die zich specialiseren op de Hosta en zijn er soorten met andere kleuren, dikker blad en soms zelfs geurende Hosta’s.

hosta hartlelie

De plant
De hosta is een prachtige vaste tuinplant die veel in schaduwtuinen te vinden is. Het blad is helder groen met een witte rand en is decoratief. Tegenwoordig zijn er echter ook soorten die in de zon kunnen overleven.
Een aanwijzing is de dikte van het blad. Hoe dikker het blad des te beter kunnen ze tegen de zon. Het is een plant die van oorsprong goed onder andere planten kan groeien zolang hij maar voldoende licht krijgt.

Planten: 
Maak een plantgat en vul het met een mengsel van zand, compost  en potgrond. Het moet humusrijk, waterdoorlaatbaar en licht maar voedselrijk zijn. Geen overdaad derhalve, vandaar ook het zand.
Kleigrond mengen met zand en humus (bladmulch)
Zandgrond mengen met veel compost en eventueel wat klei.

Bemesting:
De Hosta stelt niet al te veel eisen aan de grond en doet het goed in vochtige maar goed doorlatende voedzame tuingrond. Ze hebben wel voldoende voeding nodig. Daarom elk jaar compost of andere meststoffen zoals stalmest, koemestkorrels en beendermeel in de grond brengen.

De plant word zoals gezegd vooral voor het mooie helder groene blad met de sierlijke witte rand in de border gezet. Maar bloeien doet hij ook. Geen felle kleuren maar zachte tinten zoals lichtpaars, roze en wit. Er is wel een blauwe variant die krachtig van kleur is maar voor een kleuraccent in je tuin moet je niet bij de Hosta zijn.

Vermeerderen:
De Hosta vermeerder je door de pol te scheuren. Hij heeft dikke vlezige wortelstokken en is makkelijk te delen.

Hosta’s in potten:
Op de website van de Hosta vereniging Nederland las ik dat Hosta’s groeien op zandige grond met een neutrale pH.
Dat is enigzins in tegenspraak met de voedzame tuingrond waarover elders word gesproken. Maar ze kunnen ook in potten groeien en dan is potgrond toch de juiste grondsoort. Ook dan is voldoende voeding cruciaal. Normale potgrond bevat voor ongeveer 6 weken voeding dus is bijmesten essentieel om Hosta’s in potten goed te laten gedijen.

Meer informatie:
Wie van Hosta’s houdt kan ik aanraden de website van de hostavereniging.nl te bezoeken. Ik ben geen enorme liefhebber van Hosta’s en heb aan de vrouwenmantel en wat grassen en siergeraniums genoeg mooi blad in de tuin, maar wie echt warm loopt voor het hartvormige witgerande blad kan ik bovengenoemde website van harte aanbevelen.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Asparagaceae (Aspergefamilie)
Geslacht: Hosta


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *