Artikel over de Hortensia of Hydrangea informatie over over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, en plantvoorschriften voor de Hortensia of Hydrangea. Deze bijzonder populaire bloeiende heester met zijn sprekende kleuren is een grote favoriet in de tuinen van de 20e en 21e eeuw. Makkelijk in onderhoud, veel bloemen en zonder bijzondere vereisten te stellen aan boden en grondsoort is dit een grote favoriet van de hedendaagse tuinier.
Hortensia of Hydrangea
Kenmerken van de Hortensia:
De hortensia houd van humusrijke grond en een zonnige standplaats hoewel hij in het de halfschaduw ook goed doet. Hieronder verder informatie over de bodem, hoogte, bemesting en snoeien.
Standplaats = Zonnig tot halfschaduw.
Grondsoort = Humusrijke, vruchtbare grond of goede tuingrond.
Bodem = vochthoudend, doorlatend.
Plantperiode = vroege voorjaar of in het najaar
Hoogte = tot wel 4 meter hoog afhankelijk van de soort. Gem. 1.5 tot 2 meter.
Hortensia doet het uitstekend in potten en kuipen waarbij hij de gewoonte heeft zich qua omvang netjes aan te passen aan de afmetingen van de pot, bak of kuip.
Bemesting: Azalea of Rhododendron mest
Belangrijk:
De populaire blauwe variant van Hydrangea macrophylla verkleurt tot grauw rozeblauw als de grond niet zuur en ijzerhoudend is. Daarom is het voor de kweek van deze variant aan te raden zuurhoudende grond te gebruiken, evenals (kali)aluin of aluminiumsulfaat toe te dienen. Andere variëteiten, zoals de roze versie van Hydrangea macrophylla, hebben juist het omgekeerde nodig. Dus niet te zuur of zelfs neutraal.Voor overig soorten raadpleeg de bijgevoegde informatie of vraag het aan het tuincentrum of de leverancier waar u hem koopt. Kunnen ze daarover geen informatie geven koop de plant dan ergens anders.
Algemene informatie:
Hortensia of Hydrangea is een geslacht van bloeiende planten uit de hortensiafamilie of Hydrangeaceae. Er zijn ongeveer 100 soorten verspreid over de hele wereld, waarvan sommige in het wild voorkomen. Vooral in China en Japan komen hortensia’s veel voor.Hortensia is een gevarieerd geslacht planten: er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten en zelfs soorten die klimmen. Er zijn soorten met grote, pluimvormige trossen of schermen bezet met vele bloemen. De middelste daarvan zijn klein en vruchtbaar. De bloemen aan de buitenkant zijn groter, maar steriel. De taak van de grote buitenbloemen is insecten ertoe te verleiden een bezoek aan de plant te brengen, om zo het stuifmeel op de binnenste bloemen af te geven. De binnenste kleien bloemen vormen zaad.
De hortensia is een bekende tuinplant. Vooral de soort Hydrangea macrophylla is een bekende heester. Dit is een opvallende struik met roze, witte, rode of blauw bloemschermen. In opmars is de sneeuwbal, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met haar enorme bolvormige samengestelde bloemen.
Grondsoort:
De beste grondsoort voor een hortensia is verse, humusrijke grond die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal. De meeste Hortensia’s doen het echter ook goed op normale tuingrond.Belangrijk is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt. Krijgen ze dat niet, dan verleppen de bloemen erg snel. De plant kan niet tegen staand water want dan gaan de wortels verrotten.
Planten:
Voor het planten de grond voorbereiden door hem goed los te maken en te verrijken met compostaarde, bladmulch en humusrijke tuinaarde. Maakt op een ruime plek de grond los en maak hem goed waterdoorlaatbaar door te mengen met humus en eventueel wat grof zand in kleigrond.
Bemesting:
De Hortensia is gebaat bij extra mest. Een geschikte en gemakkelijk verkrijgbare mest voor de Hydrangea is Azalea of Rhododendron mest. En verder gewoon 2x per jaar (voor en najaar) een lekkere hoeveelheid compost rond de struik strooien inclusief wat standaard tuinmest of bordermest voor bloeiende planten. Ook kun je vloeibare bloeimest geven.
Snoeien:
Om te weten of en hoe je een Hydrangea moet snoeien is het essentieel te weten welke variant je hebt. Dit kun je het beste vragen aan de leverancier waar u de plant hebt aanschaft.
Voorbeeldje: De Macrophylla groeit op meerjarig hout. Die moet je dus niet in 1 keer terugzetten want dan heb je een jaar geen bloei. Snoei er elk jaar een paar takken er af als hij te groot word.De Paniculata daarentegen groeit op eenjarig hout dus die kun je gewoon snoeien indien en waar nodig. Let wel dat je snoeit boven een vertakking zodat je plant mooi breed word en genoeg takken krijgt om te groeien. Het is dus belangrijk om zeker te weten of een Hortensia op eenjarig of meerjarig hout bloeit als je hem koopt.
Algemene snoeivoorschriften:
In ons klimaat gaan we de Hortensia snoeien in het voorjaar van eind maart tot half april. Hortensia bloeit meestal op tweejarig hout maar dus niet altijd. Hou dat scherp in de gaten. De Hortensia regelmatig snoeien komt de bloei ten goede. Vormsnoei is afhankelijk van de eigen wensen. Word hij te groot dan kun je hem terugzetten.
Indien de plant op meerjarig hout groeit:
Bij volwassen planten altijd de zwakke en te dunne scheuten verwijderen. Indien er teveel oude takken aan de plant zitten ga je de takken terugsnoeien. Enkele takken snij of zaag je op ongeveer vijf centimeter boven de grond af. De rest laat je zitten. De overige oude takken die je laat zitten kun je wel inkorten om de bloei te bevorderen. Doe dit altijd tot op een plek waar de ogen zitten. Meestal in paren van 2. Snoei de tak daarboven af. De schuine kant wijst tussen de ogen door zodat er geen water vanaf de schuine kant van de gesnoeide tak in de knop loopt.Het volgend jaar doe je dit weer. Je snoeit een meerjarige dus nooit helemaal af want dan bloeit hij een jaar niet. Hortensia’s die op eenjarig hout bloeien kun je naar believen snoeien. Knip de tak echter wel altijd vlak boven de ogen af zodat je meerdere takken en meer breedtegroei terug krijgt. Dat is ook in het voordeel van het aantal bloemen.
Het snoeien van meerjarige hydrangea is geen sinecure. Na een jaar of tien kan de struik zo groot zijn dat vervangen of scheuren beter is dan terugsnoeien. Ik heb zelf een roze Macrophylla gehad die zo groot werd dat ik hem weg moest halen. De plant nam een substantieel deel van de tuin in beslag. Nu heb ik 3 of vier kleinere varianten. Sommige bloeien op meerjarig hout maar en andere op 1 jarig hout. De witte variant, de paniculata (schapenkop) is een dankbare en makkelijke plant die veel grote bloemen geeft en makkelijk in onderhoud is. Hij bloeit op 1 jarig hout.De roze en roze/rode Macropylla is bijzonder mooi maar kan enorm groot worden. In de bak op kuip doet hij het echter zeer goed en word niet te groot.
Ik adviseer verder bij een tuincentrum of boekhandel een boek te zoeken waarin u specifieke aanwijzingen kunt vinden over het snoeien van de Hortensia.
Vermeerderen:
Hydrangea kun je stekken. Zoals ook elders op deze site verwijs ik naar websites of literatuur die hierin gespecialiseerd zijn. Een goede kas of een ruimte of schuur met enige klimaatcontrole is doorgaans essentieel bij dit soort avonturen. Gezien de tegenwoordige prijzen van nieuwe planten behoor ik tot de gemakzuchtige tuinliefhebber die gewoon een fraai exemplaar van de grond pakt in een tuincentrum.
Taxonomische indeling;
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: AsteridenOrde: Cornales
Familie: Hydrangeaceae
Geslacht: Hydrangea of Hortensia
Getoonde soorten: Hydrangea Paniculata = pluimhortensia of schapenkop (de witte)Hydrangea Macrophylla (de roze en de roze/rode)
Diverse soorten met hun eigenschappen (Wikipedia)
Hydrangea macrophylla (synoniem: Hydrangea hortensis): tot 2 meter hoog, bloeit van juli tot september, witte, roze, rode of blauwe bloemen op meerjarig hout.
Hydrangea macrophylla ‘Magical Revolution’: rijkbloeiend, gedurende het bloeiseizoen verandert de kleur van de bloem.
Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’: bloeit telkens opnieuw en is winterhard tot -34 °C.
Hydrangea paniculata: tot 4 meter hoog, winterhard, witte bloemen op eenjarig hout die verkleuren naar roze.
Hydrangea serrata: tot 1,5 meter hoog, matgroene bladeren, randbloemen roze gekleurd, bloeit van juli tot september op eenjarig hout.
Hydrangea serrata ‘Acuminata’: idem, maar bruinachtig blad en blauwe randbloemen.
Hydrangea petiolaris: de Klimhortensia, laat men bij voorkeur ongesnoeid; gedijt ook op schaduwrijkere plaatsen
Hydrangea arborescens vooral vertegenwoordigd door het ras ‘Annabelle’ bloeit op eenjarig hout met grote witte/limoengroene bolbloemen
Hydrangea quercifolia: eikebladhortensia, witte pluimbloemen, grote bladeren met lobben, rode herfstverkleuring, laat men bij voorkeur ongesnoeid
Hydrangea aspera: de boomhortensia, fluweelachtige bladeren, zogenaamde “randbloeier”, grote bloembladen rond de eigenlijke, nietige bloemetjes
Geef een reactie