Hortensia snoeien in het voorjaar

Je Hortensia snoeien in het voorjaar is een belangrijke en vaak eerste taak in het nieuwe tuinjaar. Ook dit jaar was ik er weer snel bij om mijn Hortensia’s te couperen. Maar waarom moet je daar nou niet te lang mee wachten? Ik zal het hieronder uitleggen.
Als je te lang gewacht met je hortensia snoeien in het voorjaar dan gaat veel energie verloren aan nieuwe loten die je er dan later af moet knippen om je plant weer mooi in vorm te krijgen. Hoewel er veel word gewaarschuwd om niet te snel in je tuin te gaan werken ben ik daar wat het snoeien van mijn hortenia’s redelijk van terug gekomen.

Overigens heb ik zo langzamerhand alleen nog maar Hortenia’s die op nieuwe takken bloeien want die zijn veel makkelijker in het onderhoud. Bovendien mis je dan geen jaar bloei als je de boel een keer terug zet

hortensia snoeien in het voorjaar
Kleine schermbloemige Hortenisiahortensia snoeien in het voorjaar
Uitdunnen en snoeien van schermbloemige Hortensia

Hierboven 2 foto’s van een vrij kleine schermbloemige Hortensia in een pot. Ik heb deze kort afgesnoeid omdat er veel goeie scheuten zijn. Ook zie je midden uit de kluit nieuwe takken opkomen. De nieuwe scheuten waren al zichtbaar in februari en hebben de vorst goed doorstaan.

Er zaten flink wat minder goeie takken in het midden en die heb ik er uit geknipt. Volgend jaar ga ik meer takken laten zitten van deze kluit. Het liefst zet ik hem in de tuin maar die is nog niet klaar voor dat soort plaatsingen.

Hieronder een foto van een wat grotere maar ook schermbloemige Hortensia. Die bloeit ook op nieuw hout en bij deze heb ik wat meer opgaand hout laten staan.

Hortensia snoeien in het voorjaar
Grotere plant met meer opgaand houtBij deze struik heb ik meer scheuten per tak laten zitten. De takken zijn wat langer, het er minder en ze zijn sterker. Ook hier zullen de bloemen komen op het nieuwe hout.

Bemesting:

Je Hortensia snoeien in het voorjaar kun je prima combineren met een rondje bemesting, zeker als ze in potten staan. Maar ook in de volle grond is een stevige maaltijd in dit jaargetijde niet te versmaden. Je kunt Azalea/Rododendron mestkorrels gebruiken want die zijn ook bij uitstek geschikt voor Hortensia’s

Zorg er voor dat ze niet meer uitdrogen en zet potten bij strenge vorst even ergens binnen of beschut neer. Overigens heb ik nog nooit meegemaakt dat er ernstige schade optreed bij vorst. Hooguit wat bladschade.

Hou er bij de traditionele bolvormige Hortensia rekening mee dat ze bloeien op tweejarig hout. Die moet je dus in principe dus niet helemaal terugsnoeien want dan bloeit hij niet. Oude takken en vormsnoei in het voorjaar toepassen en nooit minder dan 2 paar scheuten laten zitten.

De paniculata of schapenkop kun je elk jaar terug zetten tenzij je de ruimte hebt. Dan kun je hem lekker laten groeien.
[


x

Mijn andere websites: OutdoorIndex.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.com