In dit artikel informatie over Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia en in het bijzonder van de Hortensia Paniculata, Schapenkop of pluimhortensia. In tegenstelling tot andere soorten bloeit de Schapenkop of Pluimhortensia op 1 jarig net gesnoeid hout. Je kunt hem dus in vorm snoeien zonder dat je een jaar geen bloemen hebt. Ik heb de plant een keer noodgedwongen helemaal tot onderaan moeten snoeien en hij kwam gewoon weer helemaal terug binnen een jaar. Het snoeien van de pluimhortensia of schapenkop is dus geen enkel probleem en er kan niks misgaan.
Kenmerken van de Pluimhortensia of Schapenkop:
Standplaats: Halfschaduw tot zonnig.
Grondsoort: Humusrijke, vruchtbare grond of goede tuingrond.
Bodem: vochthoudend, doorlatend.
Plantperiode: vroege voorjaar of in het najaar
Bemesting: Azalea of rhododendronmest
Hoogte: tot wel 4 meter hoog afhankelijk van de soort. Gem. 1.5 tot 2 meter.
Doet het ook uitstekend in potten en kuipen.
Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia
Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia eerste stap:
De oude bloemen cq takken laat je de hele winter zitten want daarmee bescherm je de plant en de onderliggende groeiknoppen (ogen). Pas aan het begin van het voorjaar haal je de oude takken en verdroogde bloemen weg. Doe dit als de vorst uit de lucht is. Het is geen enorm probleem als je het wat eerder doet maar dit zijn de vuistregels. Pas op als de Hortensia paniculata gaat uitlopen. Hoe verder hij is uitgelopen hoe langer het duurt voor hij gaat bloeien. Positief aspect daarvan is dat hij dan wel tot diep in oktober kan doorbloeien afhankelijk van hoe laat de vorst invalt. Maar dat gebeurt tegenwoordig toch pas veel later.
Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia:
De plant moet midden in het voorjaar worden terug gezet tot 2 knoppen vanaf de onderkant. Dat komt dus neer op flink terugzetten. Wil je dat niet dan kun je de grotere takken tot aan de “vork” van de afzonderlijke takken terugsnoeien.
Een beetje terugzetten is wel nodig anders krijg je een zwakke en stakerige plant. Het snoeien van de schapenkop is dus relatie eenvoudig. Vorm snoei of radicaal terugzetten is altijd in elke vorm mogelijk. Let er wel op dat er altijd een knop of blad onder je snede zit anders groeit de tak niet door.
Wil je helemaal niet snoeien haal dan wel, zodra er blad aan de plant komt, de oude bloemtakken weg en snoei de takken die zwak en dun zijn weg.
Hortensia Paniculata snoeien
Hierboven het snoeischema voor Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia: de rood met groene vakjes zijn de ogen of groeipunten. Je laat er dus altijd 2 zitten. 1 kan ook maar je krijgt dan wel een mager plantje. Je kunt ook hoger snoeien en meer vorm in de struik brengen. Ik herhaal nog maar eens dat de schapenkop of pluimhortensia op hout van dit jaar groeit. Simpel gezegd, op nieuwe takken. Snoeien heeft dus geen negatief effect op de bloei.
Van Belang:
Ik snoei deze Hortensia altijd helemaal terug want hij kan heel erg groot worden. Het ergste wat je kan overkomen is dat hij erg laat gaat bloeien, bijvoorbeeld als je pas gaat snoeien als de Hortensia al uitloopt. Ik zou dus niet te lang wachten met snoeien als je hem helemaal wilt terugzetten. Probeer het te doen voordat hij uit gaat lopen. Dus als de ergste kou uit de lucht is. Deze plant is enorm sterk en hij komt elk jaar weer op en hij bloeit elk jaar prachtig.
Bemesting:
De Pluimmortensia is gebaat bij extra mest. Een geschikte en gemakkelijk verkrijgbare mest voor de Hydrangea is Azalea of Rhododendron mest. En verder gewoon 2x per jaar (voor en najaar) een lekkere hoeveelheid compost rond de struik strooien inclusief wat standaard tuinmest of bordermest voor bloeiende planten.
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Hortensia paniculata snoeien pluimhortensia
Geef een reactie