Hibiscus, thee of tuin

In dit artikel over de hibiscus info over grondsoort, bodem, standplaats, voeding en bemesting van deze kleurrijke en populaire struik uit het middellandse zeegebied. Hibiscus is een geslacht van circa 200 tot 220 soorten bloemplanten uit de familie Malvaceae, dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het geslacht omvat zowel eenjarige, vaste planten, houtige struiken als kleine bomen.

Hibiscus

Kenmerken van de Hibiscus:
Grondsoort, bodem, standplaats, licht, vocht
Grondsoort: Humusrijke, enigzins lemige, lichte, waterdoorlatende grond
Grondsoort: geen extremen, bijvoorbeeld erg droog, te arm of vette klei
Bodem: matig voedselrijk
Bodem: zwak zuur tot licht basisch
Standplaats: Morgenzon, zuidelijke muur maar geen felle zon, beschut
Licht: voorjaarszon, ochtendzon, geen hete middagzon.
Vocht: Vochthoudend, vochtig
Hoogte: Max 3 meter

Algemene informatie:
Hibiscus is een geslacht van circa 200 tot 220 soorten bloemplanten uit de familie Malvaceae, dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het geslacht omvat zowel eenjarige als meerjarige kruidachtige planten, houtige struiken en kleine bomen.

Thumbs hisbiscus

Planten:
Hibiscus is geen al te moeilijke struik. Niet om te planten en niet om te onderhouden. Bij het planten moet je in ieder geval het humusgehalte op peil brengen. Maak een mooi ruim plantgat en voeg wat compost, een weinig bladmulch en tuingrond toe. Zorg voor voldoende waterdoorlatend vermogen en zet het plantgat eerst lekker onder water.

Hibiscus groeit in elke tuingrond als het maar waterdoorlatend is, voldoende humus bevat, niet te zuur en niet te basisch is niet extreem arm of te zwaar zoals vette klei etc.

De Hibiscus houdt van een warme muur op het zuiden, de morgenzon en voldoende vocht maar niet nat. Pas op met velle zon maar ook met de vorst in het vroege voorjaar. Nou kun je daar weinig aan doen maar door een slimme plek te vinden (tegen het huis, vroege winterzon en beschut) maak je de kan klein op schade.

Je kunt de takken van de struik in het eerste voorjaar na aanplant tot de helft terugsnoeien om de breedtegroei te stimuleren als je dat wilt. De hibiscus bloeit op eenjarig hout. Hij bloeit dus op jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben.

Onderhoud:
Weinig, dat is zeker. Je kunt hem af en toe wat water geven bij droogte, de dooie bloemen weghalen maar daar is het mee gezegd. Indien nodig enige vormsnoei.

Rondom jonge planten kun je de grond in de winter afdekken met een mengsel van compost en bladmulch. Op die manier bescherm je de wortels van de jonge plant tegen de vorst en heeft de plant een lekker voorraadje voedsel om in het voorjaar met een voorsprongetje aan de groei te gaan.
Zorg er voor dat de grond vochtig blijft en rondom de wortels nooit helemaal uitdroogt.

Snoeien
Snoeien is feitelijk niet nodig. Wel af en toe dood hout verwijderen en dat afsnoeien tot op het punt waar het weer gezond is. Als de struik jong is kun je wat grote takken op een derde of de helft afsnoeien om zo een bredere struik te krijgen. Doe dat wel aan het einde van het voorjaar.

Moet de struik echt helemaal verjongd worden, snoei dan de hoofdtakken op 50 cm vanaf de grond af. Eventueel kun je dit in 2 jaar doen zodat je niet een jaar lang tegen een gat aan zit te kijken.

Bemesting
Net als bij de meeste struiken en bomen is het niet echt noodzakelijk om te bemesten. Ik heb echter de ervaring dat het voor de groei en bloei wel aan te bevelen is om aan het einde van het jaar, als de plant in rust is gegaan, een genereus laagje compost rondom de struik te strooien. Gewoon op de grond rondom de stam maar niet er tegenop. Meng er ook gerust bladmulch, turf en een klein handje beendermeel doorheen.

Foto’s van de Hibiscus als struik in de kleine tuin

Gebruik nooit gif in de tuin. Nooit produkten van HG of Bayer en andere chemische concerns. Gebruik producten van ecologisch merken zoals Ecostyle. Gebruik ook biologische bestrijdingsmethoden zoals aaltjes (nematoden), gaasvliegen en lieveheersbeestjes.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *