Heuchera, Parapluplant of Purperklokje

Artikel over de Heuchera of Parapluplant met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, en planten van de Heuchera of Parapluplant. Heuchera is een prima schaduwplant met een delicate bloeiwijze. Het is echt een fijnzinnig element in de tuin en ik zou hem een beetje alleen zetten of juist in een grote groep om optimaal van de prachtige fijne bloemen te kunnen genieten.

Kenmerken van de Heuchera:
Grondsoort: overwegend koele tot vochtige grond
Bodem: voedselrijke humusrijke grond
Standplaats: Bosrandplek, min of meer open plaats met hier en daar een boom of struik
Standplaats: Halfschaduw of schaduw, beschut
Vochtigheid: Vrij groot
Licht : Zon tot lichte schaduw, halfschaduw
Hoogte: 30-40 centimeter
Blad / Loof: Halfwintergroen
Bloemkleur: Wit, roze

heuchera-heucherella-purperklokje-parapluplant (6)

Heuchera, parapluplant of Purperklokje

Algemene informatie:
Heuchera is een geslacht van ten minste 53 soorten kruidachtige, overblijvende planten uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae). Alle soorten komen van nature voor in Noord-Amerika. Het geslacht is genoemd naar Johann Heinrich von Heucher (1677–1746), een 18e-eeuwse Duitse arts en botanicus. Heucherella is een kruising van de Heuchera en de Tiarella, een soortgelijke plant uit de VS. Deze heeft een meer schaduwrijke standplaats nodig. Verder heeft hij meer en betere bouwbedekkende kwaliteiten.

Standplaats en grondsoort:
Heuchera heeft humusrijke grond nodig die steeds voldoende vochtig moet zijn. Het moet zeker niet in de volle zon staan, halfschaduw is perfect. Mocht er zon zijn hou hem dan vochtig. Bij mij gaat het blad nog wel eens slap hangen bij erge warmte. Overigens staat hij bij mij vrijwel volledig in de schaduw en hij doet het prima.

Bloeitijd: Juli – September
Bodembedekker
Winterhardheid: prima
Vaste Plant
Parapluplant, Purperklokje
Engels: Coral Bells of Alum root.

Vermeerderen:
Deze plant is prima te scheuren. Na het scheuren diep terugplaatsen en compost en humusrijke grond toevoegen. Over zaaien en stekken heb ik niks kunnen vinden.

Onderhoud:
In het voorjaar kun je het dode blad weghalen om de nieuwe plant de ruimte te geven. Als het erg droog en warm is moet je extra vocht geven. Na een paar jaar uitnemen en scheuren.

Bemesting:
In het voorjaar meenemen in de compostronde. Ook compostmulch of bladmulch vind hij erg lekker. Gewoon rondom de plant strooien. Na enige jaren opnemen, scheuren en weer uitplanten.

Cultivars en hun bladkleur:
Heuchera word volop gekweekt en er zijn nogal wat cultivars op de markt. Wat opvalt is het mooie en decoratieve blad en de verschillende kleurtinten. Die bladkleuren variëren van groen tot roodbruin. Daar tussenin zitten lichtbruine en beige, donkerbruine en roodbruine tinten alsmede meerkleurig blad. Op internet en bij kwekers kijken wat voor soorten er momenteel te koop zijn.
Vanwege de kleurschakeringen is de Heuchera een plant die zich uitstekend met andere platen laat combineren. Bovendien behoud hij in een zachte winter zijn blad. Haal dit in het voorjaar wel weg om de plant nieuw elan te geven.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde: Saxifragales
Familie: Saxifragaceae (Steenbreekfamilie)

Geslacht: Heuchera
Soort: Heucherella Elba
Getoonde soort: Heucherella alba “Bridget bloom”

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *