Hete zomer

De zomer van 2014 is een bijzonder warme zomer en staat hoog in de ranglijsten. Aangezien het gehele jaar bijzonder warm is geweest is de tuin al een beetje uitgebloeid. Sterker nog, de herfstanemoon is al 2 weken aan het bloeien terwijl het, de naam zegt het al, een najaarsbloeier is. Veel andere bloemen zijn uitgebloeid en de boel ziet er een beetje groen en zielig uit.

de hete zomer van 2020
de hete zomer van 2014

 

Maar als je de wildernis inloopt zie je overal kleine en grote juweeltjes. De planten die bloeien, zoals de crocosmea, de chocoladebloemen, de schapenkop (witte hortensia) en het zonnekruid doen het erg goed met het warme weer en de regenbuien er tussendoor.

de hete zomer van 2019
de hete zomer van 2013

 

En deze week was er trouwens een ware insecteninvasie. De hele tuin zoemde van het leven. Als je er middenin stond hoorde je overal om je heen zoemen en buzzen. Vorig jaar heeft het me een dikke beet opgeleverd, waarschijnlijk van een bij of een Hommel, maar dat heb ik er graag voor over. Ik heb een stuk of 6 insectenkasten hangen, er zit (met opzet) en 5 cm brede vrij strook tussen de dubbele deuren van de uitkast, we gebruiken geen enkel gif of schoonmaakmiddel en ik laat bergjes tuinafval liggen aan de randen van de tuin. En zo krijgt je veel insecten. Niet altijd gewenst, maar ala, dat is voor het goeie doel.

de hete zomer van 2018
de hete zomer van 2015

 

En er zaten ook veel libelles. Waterjuffers hadden we al maar nu zit er een hele kolonie heidelibellen rondom onze vijver. Er vlogen er zeker 6 tot 7 boven onze tuin. Eentje zit er steeds op een plantenstandaard. Ik heb hem er maar even bijgezet, het is zo’n mooi beest, dat kan ik echt niet laten.


de hete zomer van 2017

En binnenkort ga ik de derde sessie zaaigoed in de grond zetten. De zinia’s en de latyrus schieten de grond uit dus daar kan ik in de herfst nog van genieten. Het is immers pas halverwege de zomer, er zijn nog een paar maanden te gaan.