Hete zomer van 2014

De hete zomer van 2014 is een bijzonder warme zomer en staat hoog in de ranglijsten. Aangezien het gehele jaar bijzonder warm is geweest is de tuin al een beetje uitgebloeid. Sterker nog, de herfstanemoon is al 2 weken aan het bloeien terwijl het, de naam zegt het al, een najaarsbloeier is.

Veel andere bloemen zijn uitgebloeid en de boel ziet er een beetje groen en zielig uit door de hete zomer. Maar als je de wildernis inloopt zie je overal kleine en grote juweeltjes. De planten die bloeien, zoals de crocosmea, de chocoladebloemen, de schapenkop (witte hortensia) en het zonnekruid doen het erg goed met het warme weer en de regenbuien er tussendoor.

En deze week was er door de hete zomer trouwens een ware insecteninvasie. De hele tuin zoemde van het leven. Als je er middenin stond hoorde je overal om je heen zoemen en buzzen. Vorig jaar heeft het me een dikke beet opgeleverd, waarschijnlijk van een bij of een Hommel, maar dat heb ik er graag voor over.

Ik heb een stuk of 6 insectenkasten hangen, er zit (met opzet) en 5 cm brede vrij strook tussen de dubbele deuren van de uitkast, we gebruiken geen enkel gif of schoonmaakmiddel en ik laat bergjes tuinafval liggen aan de randen van de tuin. En zo krijgt je veel insecten. Niet altijd gewenst, maar ala, dat is voor het goeie doel.

En binnenkort ga ik de derde sessie zaaigoed in de grond zetten. De zinia’s en de latyrus schieten de grond uit dus daar kan ik in de herfst nog van genieten. Het is immers pas halverwege de zomer, er zijn nog een paar maanden te gaan.

de hete zomer van 2015

Zijn deze hete zomers nou een gevolg van Klimaatverandering? Lijkt me wel logisch. We zijn hard bezig het klimaat te beïnvloeden. Ik ben vorig jaar in Frankrijk op een gletsjer geweest en een Fransman in de lift kon precies vertellen waar zijn vader in de zomer nog op de ski’s had gestaan. En nu gleden we in de kabelbaan over een lange kale vlakte

En daar kun je toch niet omheen. Eenmaal boven gekomen droop het water aan alle kanten onder die gletsjer vandaan. Het is geen uitzondering daar in Frankrijk (La Grave). We zullen de komende jaren dus nog heel wat snikhete dagen voor onze kiezen krijgen. Die elfstedentocht kunnen we voorlopig wel even vergeten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *