Herfstframbozen snoeien en bemesten

Herfstframbozen snoeien doe je op een andere manier dan zomerframbozen snoeien. Eerst zal ik in dit artikel ingaan op algemene informatie over de framboos zoals de standplaats, grondsoort, bemesting en onderhoud van deze verrukkelijke vrucht.

Grondsoort: Weinig eisen, makkelijke plant
Bodem: Matig tot zeer voedselrijk, humusrijk/zandig en goed doorlaatbaar.
Standplaats: Beschut en in de volle zon, hooguit halfschaduw
Vocht: vochtig maar niet nat of droog, gemiddeld vochtig dus, vochthoudend.
pH: zuurminnend / neutraal

herfstframbozen snoeien
De heerlijke verse framboos.

Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Er zit veel vitamine C in en als je 2.5 ons frambozen weet weg te werken zit je aan je ADH. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.

En frambozen zijn lekker, erg lekker …

Grondsoort:

De framboos (Rubus idaeus) stelt feitelijk weinig eisen aan de grondsoort. Tot op heden heeft hij het in mijn tuin op vrijwel elke plek goed gedaan. Wel moet er vocht in de grond zitten zodat de vruchten zich lekker vol kunnen zuigen en groot en sappig worden.

Ook houd de Framboos van een voedselrijke grond. Bij mij staat hij nu op een onderlaag van zand met een toplaag van bemeste tuinaarde en compost. Tot op heden groeien de planten goed.

Bodem:

Een goed doorlaatbare bodem met een pH van licht zuur tot neutraal. Maar nogmaals, de Framboos kan wat hebben en ook hier is hij coulant. Wel is het belangrijk dat de grond los en humusrijk is. Een goede doorlaatbaarheid is zeker van belang.

Herfstframbozen snoeien:

Herfstframbozen groeien op nieuw hout. Dus kunt je ze in het vroege voorjaar helemaal terug snoeien tot 15 cm boven de grond.. Er groeien nu nieuwe scheuten waar later in het jaar de frambozen aankomen.

Het kan zijn dat er stevige dikke takken zijn die net zijn gevormd en nog geen vrucht hebben gedragen. Die zou je kunnen laten staan. Dat noem je een framework. Maar dit hoeft niet, als je twijfelt kun je beter de hele boel weghalen en opnieuw laten groeien.

In het laatste geval haal je al het oude en zwakke hout weg en laat je alleen hele verse en stevige takken staan.

Zomerframbozen snoeien:

Zomerframbozen geven vrucht op 2 jarig hout, dus hout van vorig jaar. Na de oogst moet je de takken die vrucht hebben gedragen tot op de grond weg snoeien. Daarna laat je de nieuwe gegroeide takken staan. Dit zijn de takken waar volgend jaar de frambozen op gaan bloeien en vrucht dragen.

Mocht er na de bloei veel nieuwe groei zijn schroom dan niet om een paar takken weg te halen. Neem daarvoor de zwakke en dwars groeiende takken en laat de dikke en gezonde takken staan.

Bemesting en voeding:

Frambozen groeien sterk en worden relatief snel groot. Neem een samengestelde mest waar ook magnesium inzit. Bemesten doe je kort na de winter, in het late voorjaar en voor herfstframbozen ook nog eens in de maand juni of juli.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *