De helmbloem of Corydalis is een fragiele en fijnzinnige schaduwplant in prachtige blauwe, roze en roodachtige tinten maar er is ook een witte variant. Het is een vroege bloeier die al begin maart tussen de bollen zijn kleurige koppie opsteekt. Er zijn ook latere bloeiers maar ik ben een grote fan van de vroege variant. Een bijnaam is “vogeltje op een stokje”. Kijk naar de foto’s en je weet waarom. Bovendien is het een prachtige schaduwplant die de donkere plekjes in het voorjaar van sprekende kleuren voorziet.
Kenmerken:
Grondsoort: humusrijk en licht zuur
Standplaats: schaduwrijk tot halfschaduw
Bodem: droog tot vochtig / matig voedselrijk / zandig tot stenig
Kleur: witte, gele, roodpaarse of blauwe bloemen.
Eénjarige en overblijvende plant
Bloeiperiode: Mei / juni / Juli
Winterhard: ja, tot -20
Als je goed naar de eerste foto kijkt zie je een vogeltje op een stokje zitten
Nederlands: Helmbloem
Engels: Yellow Corydalis of Yellow Bleeding Heart
Frans: Corydale jaune
Duits: Gelber Lerchensporn

Standplaats:
Helmbloem is een uitstekende schaduwplant. Gezien de prachtige bloeiwijze is het voor mij persoonlijk één van de mooiste en leukste schaduwplanten die er is. Bovendien is het blad heldergroen wat dit soort vergeten en lastige plakken nog eens extra opfleurt.
Onderhoud:
Er is weinig terug te vinden over de verzorging van Helmkruid. Ook de vaste soorten zijn niet erg lang sterk en mooi. Dus na een paar jaar herplanten of zaaien. De plant zal zichzelf onder goede omstandigheden flink uitzaaien en een mat vormen zoals te zien op de foto van de Hortus in Amsterdam.
Zaaien:
Zaai vanaf september/oktober een koude bak. De zaailingen vlug verspenen zodra het eerste blad verschijnt. Zet ze in aparte potjes met turfmolm, zand en wat humusrijke potgrond. Zaai en stekgrond is ook goed. Laat ze veilig overwinteren in de koude kas maar vorstvrij.
In maart of april kunnen ze op de plek uitgeplant worden. Sommige soorten kun je ook ter plaatse zaaien.
Persoonlijk raad ik aan deze plant te kopen. Ik heb ze zelf al jaren staan en van 1 plant heb je lang plezier. Er zijn diverse kleuren van roze tot rood, blauw en wit.
Bemesting:
Het is een plantje dat het goed doet op voedselarme grond dus feitelijk hoef je geen mest toe te voegen. Wilt u daar meer over weten zoek dan op site over rotsplanten, die kunnen meer vertellen over het onderhouden van voedselarme grond en wat te doen om de boel toch aan het groeien te houden. In ieder geval geen koemest, compost of korrels gaan strooien.
Algemene informatie:
Helmbloem (Corydalis) is een geslacht van kruidachtige, eenjarige en overblijvende planten uit de papaverfamilie. Ze komen van nature voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond en ook in Zuid-Afrika. Helmbloem is nauw verwant aan Fumaria. Helmbloem of Corydalis is een overblijvende, vaste plant voor een halfschaduwrijke plaats. Er zijn echter ook eenjarige soorten. Op humusrijke grond en lichtzure grond groeit de plant uit tot een aaneengesloten bloemenzee. Het is een goede plant voor de rotstuin, vooral de kleinere soorten als voegenvuller, in de stapelmuur of tussen stenen en naast paden.
Een helmbloem wordt vijftien tot vijfentwintig centimeter hoog maar sommige (gecultiveerde) soorten kunnen 50 tot 60 centimeter hoog worden. In de grond heeft de helmbloem een bijna geheel massieve knol. Daaruit groeien stengels met diep ingesneden blad. Het blad lijkt een beetje op Kervel.
De plant heeft een vertakte wortelstok en een vrijwel massieve knol. De rijk vertakte stengels hebben een dicht bladerdek. De plant groeit in pollen en ze breiden zich snel uit met hun worteluitlopers of rhizomen.
Het is een bijzonder fijn bloempje dat ook wel luistert naar de naam vogeltje op en stokje of vogeltje op een krukje. Toen me dat verteld werd ben ik eens goed naar dat bloempje gaan kijken en inderdaad, het lijkt op een zittend vogeltje. Ik heb maar even een foto van het internet gepikt die dat mooi illustreert:
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Papaveraceae (Papaverfamilie)
Geslacht Corydalis
Geef een reactie