Helleborus of Kerstroos

In dit  artikel over de Helleborus of kerstroos informatie over de grondsoort, Standplaats, bodem, vocht, onderhoud en plant en zaaivoorschriften. Het geslacht Helleborus of nieskruid omvat 15 tot 22 soorten. De meeste soorten worden aangetroffen in de Balkan.

Helleborus of Kerstroos

Het geslacht Helleborus of nieskruid omvat 15 tot 22 soorten. De meeste soorten worden aangetroffen in de Balkan. Twee soorten zijn inheems op Mediterrane eilanden en ook zijn er soorten die uit Azie komen. het zijn vaste winter- of lentebloeiende planten met vlezige wortels, soms rizomen. De oudere wortels zijn dikwijls donkerder, zelfs zwart. De meeste soorten zijn afkomstig uit kalkrijke streken.

Thumbs helleborus-kerstroos

Kenmerken van de Kerstroos
Ook: Helleborus Niger, Nieswortel of Nieskruid
Standplaats: zon – half schaduw
Grondsoort: humusrijke grond, waterdoorlatend
Bodem: kalkhoudend, stenig (bij voorkeur)
Vocht: normaal
Bloeiperiode: jan – april
Hoogte: 40 – 60 cm
Wintergroen: niet-bladverliezend
Winterhard: ja
Vaste plant
Plantperiode: van Maart tot september

Algemene informatie:

Dit is een echte winterbloeiende plant. De normale bloeiperiode loopt van eind jan. tot half april. In een milde winter verschijnen de bloemen al vaak begin jan. Helleborus groeit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw. In de volle schaduw zal hij het minder goed doen en vooral minder bloeien.

Bodem – standplaats:
In een humusrijke grond en op een halfschaduwrijke / zonnige plaats gedijt ze het best. Ook zaait Helleborus orientalis zich bijzonder goed uit. Wel duurt het 2 tot 3 jaar jaren voordat de zaailingen zelf bloemen gaan produceren. Het moge duidelijk zijn dat je de bloemen niet moet afknippen als je hem wilt laten uitzaaien.

Onderhoud:
Helleborus niger heeft grote sneeuwwitte grote bloemen en komt van oorsprong uit bergachtige streken zoals de Alpen. Het is een lastige plant die enige aandacht verdient. Hij wil graag in vruchtbare grond staan met de nodige kalk en het liefst nog stenig ook.

De oude bloemen moet je verwijderen om hem aan het bloeien te houden. Anders steekt hij zijn energie in de zaadproductie. De plant kun je na de bloei kortknippen zodat hij weer helemaal opnieuw kan beginnen. Ook tijdens de bloei lelijke bladeren en verwijderen om de plant vers te houden.

Bemesting:
Deze winterbloeier houd van veel voedingsstoffen. Ga je hem planten voeg dan extra compost of tuinmest toe. Ook in het voorjaar en najaar een beetje bijmesten waar je ook koemest voor kunt gebruiken.

Vermeerderen:
Afgezien van het feit dat de Helleborus zichzelf uitzaait kun je hem vermeerderen door de pollen te scheuren. Na een paar jaar de pol ruim uitspitten en in 2, 3 of 4 stukken scheuren. Doe dit bij voorkeur in september zodat hij een paar maanden de tijd heeft om zich verder te ontwikkelen. Doe de gescheurde pol in gaten met humusrijke(pot)grond zetten en geef wat compost of bladmulch mee.

Staat de Helleborus eenmaal ergens laat hem dan met rust. Het is loofbosplant die niet van drukte houd.

Ziekte:
Helleborus ontwikkeld vaak een soort schimmelziekte waarbij het blad lelijk word met allemaal donkere plekken. Die blakeren moet je weghalen tot vlakbij de steel.

Taxonomische indeling:
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Ranunculaceae (Ranonkelfamilie)
Geslacht: Helleborus
Getoonde soort: Helleborus Niger

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *