In dit artikel over Helenium informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vocht en voeding en bemesting van deze wonderschone zomerbloeier. Helenium is ook een aangewezen soort voor de cottagegarden. Lekker hoog, veel bloemen, felle kleuren en hij komt ieder jaar weer terug.
Helenium
Kenmerken van Zonnekruid of Helenium:
Standplaats: zonnig
Grondsoort: Ideaal voor zandgronden, minder voor zware klei.
Grondsoort: zwaardere grond met zand vermengen en extra humus toevoegen
Bodem : voedzame, vochthoudende grond. Humusrijk. Hij doet het overigens uitstekend in gewone tuingrond.
Vocht: vochtig maar nooit nat, in de zomer lekker fijn sproeien
Winterhardheid: uitstekend.
Hoogte: tot 125 (en hoger, kan windgevoelig zijn)
Kleur: bruinrood in diverse schakeringen met gele accenten, ook gele exemplaren.
Bemesting: beetje aanmesten met compost of standaard tuinmest doet wonderen.
Vaste plant
Algemene informatie:
De plant is afkomstig uit Noord-Amerika waar hij groeit in wat meer vochtige biotopen. Geef de planten een zonnige standplaats in een voedzame en vochthoudende grond. Zorg dat de grond in de winter wel doorlatend is. Een ideale plant voor zandgronden, en minder geschikt voor de zware klei.
Ik heb de plant zelf als 2 kleine plantjes neergezet (zie foto’s) en het volgend jaar had ik een kluit zoals je ziet op de andere foto’s. Het is een dankbare plant die weinig zorg nodig heeft, groeit als kool en heel veel bloemen geeft.
De getoonde soort, de Helenium Moereim of Moerheim beauty is overigens een cultivar die door de Nederlandse Mien Ruys is gekweekt. De overige soorten komen vooral uit Duitsland.
Grondsoort:
Helenium komt uit Noord-Amerika waar hij op vochtige en dampige plekken groeit. Vocht is dus cruciaal. Echter, hoewel hij van zandige grond houd is het wel belangrijk dat de grond vocht vasthoud. Daarom is humus in de grond van belang. Armere zandige grond is daarom prima te mengen met bladcompost of gewone compost om een humusrijke, vochtvasthoudende maar tevens waterdoorlaatbare grond te creëren waarin de Helenuim uitstekend zal gedijen.
Hoewel zware klei minder geschikt is voor Heleniums kun je de grond extra bewerken door te spitten, een beetje zand er door mengen en wat tuingrond of potgrond om de boel luchtig en doorlaatbaar te maken.
Combineren met andere planten:
Het is een plant die het zeer goed doet in een gevarieerde border doordat hij zich uitstekend laat combineren met andere platen door zijn rijke kleurenpalet. Het is een stevige plant die zich voordoet als een volle krachtige pol. Hij kan dan ook als steunpunt voor andere soorten fungeren.
Meerdere tuindesigners geven aan dat dit een plant die uitstekend met allelei grassen is te combineren. Ik zelf combineer hem met de gele zonnehoed, persicara, Dahlia’s en kleinere planten daar rondomheen zoals diverse wilde geraniums, bieslook, klaprozen in diverse kleuren, salie’s en rozen.
Bemesting:
Hoewel de Helenium geen bijzondere zorg nodig heeft doet hij het echt beter als je er elk jaar (in het najaar) een beetje compost rondom de pol gooit nadat die is uitgebloeid. Ook neem ik hem mee bij de Jaarlijkse lentegift van standaard tuinmestkorrels. Uiteraard een ecologisch merk.
Bijen en insectenvriendelijk:
Het is een plant die volop vlinders en andere insecten aantrekt en in de moderne insectenvriendelijke tuin niet mag ontbreken. Het is een rijkbloeiend zomerbloeier die het bovendien lang volhoud. Daarom kun je hem ook prima als snijbloem gebruiken.
Vermeerderen en zaaien
Hoewel Helenium te zaaien is kun je hem beter gewoon kopen en opkweken. Daarna is het een kwestie van de pol scheuren en je hebt jarenlang lol van je aankoop.
In ieder geval moet je planten van drie of vier jaar oud uitgraven en scheuren om een weer een gezonde en mooie pol te krijgen. Die dit in Maart of April, maar niet als het vriest.
Ook hier geld weer dat de echte groene vingers ook kunnen stekken door middel van kopstekken. Specialiseer u gerust in deze nobele vaardigheid, raadpleeg de vele literatuur op dit gebied, dan beperk ik me tot het scheuren van de bestaande kluiten in mijn tuin.
Foto’s getoonde soort: Helenium Moerheim
Taxonomische indeling: Clade: Campanuliden, Order: Asterales, Family: Asteraceae, Tribe: Helenieae, Genus: Helenium, soort: Helenium autumnale
Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.
Geef een reactie