Helenium zonnekruid Moerheim Beauty

In dit artikel over Helenium Zonnekruid Moerheim beauty informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, onderhoud en verzorging en bemesting van deze prachtige Cottage Garden en borderplant.

Kenmerken:
Standplaats: zonnig
Grondsoort: leemachtig, lichte kleigrond, löss
Bodem: zandgrond, zavelgrond, goede tuingrond, goed doorlaatbaar
Vocht: vochtig maar nooit nat, in de zomer vochtig houden
pH / zuurgraad: Kalkrijk tot neutraal
Winterhardheid: uitstekend.
Hoogte: tot 125 (en hoger, kan windgevoelig zijn)
Kleur: bruinrood in diverse schakeringen met gele accenten, ook gele exemplaren.

Helenium zonnekruid Moerheim beauty

Helenium zonnekruid Moerheim beauty is een uitbundig bloeiende plant die wat later in de zomer aan het bloeien gaat. Hij heeft prachtige dieprode bloemen met afhangende bloemblaadjes. Er is ook een gele variant die reusachtig groot kan worden. Helenium ‘Moerheim Beauty’, is ontdekt en benoemd door de Koninklijke Kwekerij Moerheim uit Dedemsvaart, vandaar de naam.

Grondsoort:
Helenium zonnekruid moerheim beauty doet het vooral goed op zandige gronden zoals zavel, loss en leem. Al te vette klei moet je dus gaan mengen met zand en andere zandige en stenige bestanddelen. Puur zand vermengen met humusrijke tuingrond of compost en goed mengen.
Bodembewerking: zwaardere grond met zand vermengen en extra humus toevoegen. Puur zand met humusrijke bestanddelen zoals compost en tuinaarde vermengen maar wel de nadruk houden op een zandige bodem.

Het is bijen- en insectenvriendelijke plant die makkelijk is in onderhoud.

Standplaats:
De naam zegt het al, Zonnekruid. Dit is een zonliefhebber. Hij wil het liefste in de volle zon staan op een matig vochtige standplaats. Dat betekent dus dat we hem meestal, zeker in een warme periode, een beetje vochtig moeten houden. Hij kan erg hoog worden dus een plek tegen een schutting aan de achterzijde van borders heeft de voorkeur.

Onderhoud en verzorging:
Vooral dode bloemen verwijderen en zorgen dat hij geen energie gaat gebruiken om zaadjes te maken. Dan is een lange bloeiperiode verzekerd.
Verder minstens 1x per jaar extra aanmesten met compost of standaard tuinmest. Hij houd van een voedselrijke bodem dus dat is een vereiste.
De meeste Heleniums die verkocht worden zijn meerjarig. Aan het begin van de winter rondom de kluit compost strooien en in het voorjaar organische mestkorrels geven.
Verder verdient het aanbeveling de kluit in de winter te beschermen, bijvoorbeeld door er houtsnippers overheen te gooien. Die brengen ook weer voeding in de grond.
In het voorjaar de oude takken helemaal verwijderen. In de winter lekker laten staan want ze zijn een dankbare bron van voedsel voor vogels en zo bescherm je de kluit ook tegen de vorst.

De Cottage Garden:
Dit is een plant die bij uitstek geschikt is voor een Cottagegarden en Prairietuin. Hij doet het prima samen met andere grote bloeiers zoals Kokardebloemen, Kogeldistels, Brandende liefde en Persicaria of duizendknoop.
De kleur is natuurlijk uniek. Het is een soort roestbruine tot rode kleur die echt prachtig uitkomt tussen gele bloemen en andere tinten rood.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *