Havikskruid – Voorjaarsbloeier

In dit artikel over Havikskruid informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, bloeiperiode, onderhoud en voeding en bemesting van dit bijzondere voorjaarsplantje. Eenmaal in de tuin zal deze vrolijke bloeier jarenlang terug komen. Ik moest hem op een zeker moment zelfs uitdunnen.

Havikskruid

Kenmerken van Havikskruid:
Standplaats: Zonnige vrij open plek, houd van warmte.
Grondsoort: Droge grond tot matig vochtige grond
Grondsoort: voedselarm tot matig voedselrijk.
Bodem: zwak zure grond zoals zand, leem en stenige plaatsen (feitelijk geen eisen)
Bodem en Grondsoort: feitelijk geen voorkeur.
Meerjarig pioniersplantje
Bloeiperiode: Mei t/m augustus (afhankelijk van de soort)
Kleur: primair oranje en geel
Vocht: Matig vochtige grond.

Algemene informatie:
Pas op: deze plant kan behoorlijk gaan woekeren op voedselrijke bodem. De plant vormt lange wortelstokken en gaat flink door je tuin heen. Dat moet je wel willen.

Vooral de oranje soort heeft fel gekleurde bloemen die het mooi doen in borders maar vooral ook in de wilde tuin. Ik heb zelf overigens de wortelmat vrij grof opgeruimd en heb verder een volle (cottage) tuin. Hij komt nu gedoseerd terug vanwege de drukte. Zijn wortelrozet heeft namelijk toch wel enige ruimte en licht nodig. Havikskruid is een vlindervriendelijk plant.

havikskruid- hieraciumjpg (3)

Nederlands: havikskruid
Engels Kingdevil of Tall Hawkweed, Devil’s Paintbrusch
Frans: Epervière fausse-piloselle
Duits: Florentiner Habichtskraut

Meest voorkomende soorten:
Hieracium aurantiacum:  Oranje tot bruinrode bloemen. Sterk behaard. Hoogte circa tien centimeter, met bloemen tot veertig centimeter. Bloeiperiode: juni tot september. Groeit op arme grond, licht humusrijk.
Hieracium villosum: Gele bloemen. Deze plant word iets hoger en groeit op arme grond zoals tussen de tegels in een stadstuin. Komt wild voor en bloeit wat later dan de oranjge soort.

Bij de buren verderop bij mij in de straat hadden Havikskruid in de tuin en na enige tijd kwam er eentje op in mijn tuin. Omdat ik het een een mooi oranje bloemetje vind heb ik hem gehouden. Nu staat hij permanent in een vast deel van de tuin en verwijder ik hem elk jaar van plekken waar ik hem niet wil hebben. Dat lukt overigens uitstekend. Wel blijven opletten.

De plant heeft bovengrondse en wortelstokken en uitlopers, waardoor hij een dichte mat kan vormen op voedselrijke grond. De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft oranje bloemen of gele bloemen, ongeveer 2 cm groot. De stengel en de bladeren zijn behaard. Oranje havikskruid bloeit in juni en juli met talrijke (twee tot twaalf) hoofdjes. De vrucht is een nootje met pappus dat later uitgroeit tot het vruchtpluis.

De plant komt van origine voor tussen het gras op droge tot vrij vochtige, iets zure plaatsen. De ervaring leert dat de plant in de tuin niet kieskeurig is voor wat betreft de grond, zolang de plek maar zonnig is. Als de grond voedselrijk is, zal de plant behoorlijk gaan woekeren. Dat laatste heb ik in mijn tuin inmiddels aan den lijve ondervonden. De planten woekeren overal doorheen en vormen een dikke laag. Het verwijderen dient met enig geweld te gebeuren waarbij de wortelstokken grondig verwijdert dienen te worden.

Onderhoud
Heb je deze plant eenmaal in je tuin dan hoef je geen zorgen meer te maken. Zolang je hem hebben wilt en hem niet met wortel en kluit verwijdert blijft hij in je tuin aanwezig. Vermeerderen hoeft niet, dat doet Havikskruid zelf in optima forma. Het onderhoud beperkt zich tot het inperken van de woekering. Hou de planten waar je ze hebben wilt. Planten in potten kan de oplossing zijn maar hij heeft ook bovengrondse uitlopers en ik heb hem zelfs in andere potten en in de vijver aangetroffen.
Vanwege het woekeren zul je hem ook niet vaak zien. Ook heb ik hem nog nooit te koop gezien. De gele variant kun je in het wild aantreffen.

Vermeerderen
Vermeerderen doe je simpelweg door een plantje van de wortelstok te halen en deze te verpotten. Feitelijk is vermeerderen niet aan de orde, je moet er voornamelijk voor zorgen dat hij niet vermeerdert.  Wie niet van dit soort verwilderende en woekerende planten houd moet hem zeker niet in zijn tuin zetten.

Zaaien
Zaaien is eenvoudig en er zijn geen bijzondere aanwijzingen of tips te vinden.  Je vanaf Maart-april voorzaaien onder glas. Als het zaad is opgekomen kunnen ze al snel verspeend en opgekweek worden. Het is een taaie en sterke plant. Je moet ze vervolgens oppotten om ze in het najaar uit te planten. Ter plekke zaaien van vanaf mei of in het najaar, september-oktober.

Dun het zaaigoed wel een beetje uit en plant ze op een centimetertje of 15 uit als je op de plek zaait. Ik doe verspenen en verpotten altijd met 1 tot 3 in een potje maar ik zou in dit geval gewoon 1 plantje in een klein (turfmolm)potje doen en binnen een paar weken naar een grotere pot verpotten. Volgens de informatie kun je het eigenlijk niet fout doen met Havikskruid.

Taxonomische indeling:
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cichorieae

Geslacht : Hieracium
Getoonde soort: Oranje Havikskruid of Hieracium aurantiacum
1 foto van H. Villosum, de gele en bij mij wild opkomende variant.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *