Hartjesvaren of Hemionitis Artifolia

In dit artikel over de hartjesvaren of Hemionitis Arifolia informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, vocht en voeding en bemesting. Dit elegante kleine en fijne varentje is een fraai blikvangertje op een schaduwrijk plekje in de kamer. Hij zou bijvoorbeeld in een boekenkast kunnen staan.

Hartjesvaren of Hemionitis arifolia (Heart Fern)

Kenmerken:
Standplaats:
Schaduw tot halfschaduw, plek met minder licht, nooit direct zonlicht
Standplaats: Kamertemperatuur, nooit koud, nooit tocht.
Grondsoort: humusrijk, turfig, lichtzuur, waterdoorlatend.
Grondsoort: Normale potgrond, varenmengsel
Bodem: goed waterdoorlatend
Bodem: kalkarm, neutraal tot lichtzuur
vocht: de kluit vochtig maar nooit nat

De Hartjesvaren is een kleine tropische varen die net als alle andere varens een voorkeur heeft voor een vochtige omgeving. Regelmatig sproeien is derhalve aan te bevelen. De varen heeft 2 soorten bladeren, steriele bladeren (hartvormig en dik) en fertiele bladeren (pijlvormig). Deze varen heeft dus zogenaamde dimorfische bladeren, wat “twee verschijningsvormen”  betekent.

hartjesvaren

Grondsoort:
Kalkarm, waterdoorlatend en humusrijk. Neem gewone potgrond met wat turf en kokosvezels/kokosaarde. Zorg voor een losse en water doorlatende bodem. Ik zie ook regelmatig het advies om hydrokorrels onder in de pot te doen.
Zet varens nooit in het water, natte voeten is nadrukkelijk niet de bedoeling. Hetzelfde geld voor staand water onder in de pot.

Standplaats:
De hartjesvaren houd van een ietwat donkere plek en zeker geen direct zonlicht. Halfschaduw is de ideale plek.

Vocht:
Houd de kluit vochtig maar nooit nat. Vermijd te veel water want dan gaat de wortelkluit rotten.  Gebruik gedestilleerd water of regenwater omdat varens niet van kalk houden. De hartjesvaren houd van nevelen en sproeien. Gebruik hierbij altijd kalkarm water. Dus water wat je eerst gekookt hebt of regenwater.

Onderhoud:
Sproeien en controle van de vochthuishouding zijn cruciaal. Verder 1x per 2 jaar verpotten, tijdens het groeiseizoen 1x per maand (max 2x) een kleine hoeveelheid voeding voor groene planten en behoeden voor direct zonlicht.

Voeding en bemesting
Er is geen specifieke informatie terug te vinden over extra voeding en bemesting voor de hartjesvaren. Doorgaans hebben varens weinig extra voeding nodig. Vooral belangrijk is het dat voeding niet in grote doseringen word toegediend in verband met het doorgaans fragiele wortelgestel van Varens.
Op basis van informatie over voeding en bemesting van varens in zijn algemeenheid kan ik adviseren in het groeiseizoen 1, hooguit 2x per maand een kleine dosis voeding voor groene planten toe te dienen. Wees voorzichtig, het is een klein plantje en heeft maar heel weinig nodig.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door