Hangmand vullen met planten

Een hangmand vullen met planten is het leukste van het project. Na het geknoei gaas, kokosliner, grond en voeding kun je de plantjes in de mand gaan zetten. Dit is trouwens ook nog best een gefiddel en geknoei maar daar komt u zelf wel achter. In dit artikel enige informatie over hoe je de hangmand gaat vullen.

Hangmand
Hangmand

Wanneer begin je met een hanging basket?

Met je hangmand vullen kun al beginnen vanaf April maar je moet wel rekening houden met de nachtvorst. Wellicht dat je ze af en toe even een nachtje binnen moet halen. De wintervariant plant je vanaf september en oktober. Zolang je plantjes kunt krijgen die het in de winter redden kun je daarmee doorgaan. Het is wel om die reden dat er in de lijst van planten voor winterbaskets groenblijver voorkomen.

Tips voor de hangmand vullen

Lining of Liner of bekleding (ondergrond of basis)

Van origine is een hanging basket een mandje van staal of riet. Dus een totaal permeabel of doorlaatbaar materiaal. Dus moet er iets ingelegd worden.
Standaard kun je daar allerlei materialen voor krijgen zoals kokosliner. Heb je een mandje met een wat dichtere structuur zoals rotan dan kun je ook worteldoek gebruiken. Lekker goedkoop ook nog.
Maar het word pas echt leuk als je uit het bos een flinke hoeveelheid mos meeneemt en daar je mandje mee bekleed. Duurzaam en ecologisch verantwoord.

Grondsoort:

Eerst ga je de hangmand vullen met compost en aarde. 

Heb je een open mandje bekleed dan ongeveer 1.5cm van de binnenzijde met liner. Heb je riet of anderszins dan gewoon worteldoek. Vul de basket voor de helft met compost.  Een normale compost is voldoende hoewel je bij kleinere baskets de compost wel enigszins vermengt en afdekt met potgrond. Gebruik je heide in je mand neem dan een kalkvrije compost. Overweeg ook het gebruik van hydrokorrels of andere materialen in de  grond om water vast te houden.

Hangmand
Hangmand

De planten kiezen en plaatsen:
Als je begint met de basket zet dan eerst de centrale plant op zijn plaats. Dat is zeker in je wintermand van belang omdat je op die manier ook je centrale plant beschermd tegen de weersomstandigheden. Hieromheen zet je de planten neer die de basket verder afvullen.

Daarnaast is het van belang, zeker bij bloeiende planten, om de kleuren juist te schikken. Neem je 1 bepaalde kleur of maak je veelkleurige manden? Of ga je voor fraaie combinaties? Ik ben zelf niet zo goed in kleuren dus ik gooi altijd zoveel mogelijk felle kleuren door elkaar. Kan mij niet gek genoeg eigenlijk.
Met petunia’s, geraniums, viooltjes en lobelia’s in 1 bak kun je het eigenlijk niet fout doen. Zet daar nog wat mooi groen bij en je hebt al een fraaie mand.

De bak afvullen:
Zitten alle planten er in, vul dan de wortels van de planten af met potgrond. Merkwaardig genoeg zegt de RHS op haar website om compost te gebruiken maar ik heb altijd geleerd om de wortels niet in pure compost te zetten. Ik zou dus een mengsel maken en eventueel nog wat compost op de toplaag gooien voor extra voeding.

Onderhoud:

Controleer in de zomer je baskets elke dag om te kijken of de boel niet uitdroogt. Eventueel van de haak halen en drenken.
Ook in de winter regelmatig controleren. Zorg voor goeie drainage en gaten in je basket om te voorkomen dat ze helemaal zompig worden. Dat betekent ook dat je regelmatig moet controleren of ze niet uitdrogen, zeker bij schraal winters weer.
Hangen je baskets enigszins beschut (afdakje, dakgoot) dan is het belang van controle op uitdroging nog groter.
In voorjaar, zomer en herfst regelmatig vloeibare mest geven. De grond is snel uitgeput.
Regelmatig de oude en dode bloemen verwijderen. Dat is beter voor de levensduur van je plant omdat de energie dan naar het bloeien gaat en niet haar het zaad.

Problemen:
Grootste probleem is uitdroging. Maar slecht bloeien kan ook liggen aan de volgende problemen:

De basket is zompig, dus te nat
Je moet wekenlijks vloeibare voeding geven.
Winterbaskets hebben wel zon nodig.
Hangen winterbaskets in de wind of open voor de elementen zorg dan voor extra bescherming of haal ze tijdens de ergste winterdagen binnen.

Let op ongedierte en haal ze weg. Dat kan bij een kleine basket makkelijk. Heb je ziektes gooi de liner van de basket ook weg en begin opnieuw. Maak eventueel met chloor de basket ook schoon. Wel goed naspoelen dan.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *