Hangende aardbeien in bakken aan de muur, dat is project aardbei in de stadstuin. In het kader van de eetbare tuin ga ik dit jaar ook wat fruit proberen te kweken. En wat is er nou lekkerder dan aardbeien uit eigen tuin. En dus heb ik 3 hangbakken gekocht, 3 setjes haken en is het experiment gestart.
Hangende Aardbeien.
Aardbeien kweken is wetenschap, net zoals bij alle groentes die je in hoeveelheden kweekt in je moestuin. Maar ik ben geen moestuinbezitter, ik heb een stadstuin, een propvolle cottagegarden waar geen plekje meer over is. Bij mij worden de aardbeien dus in bakken aan de muur gehangen. De hangende aarbeien in de stadstuin.
Mijn huisgenoot en ik plempen de tuin elk jaar vol met planten die zo voor hun plek moeten vechten dat zelfs onze violen 40 tot 50 cm hoog worden. Mijn tuin is oorlogsgebied waar elke plant voor zijn plaats moet vechten. En op dat strijdtoneel is nauwlijk plek voor de eetbare tuin, laat staan voor zachte vruchten zoals de aardbei. Creatief denken is de oplossing.
In mijn geval: de muur.
Ik heb een zonnige muur op het zuiden waar je prima bakken aan kunt hangen. De hangende aardbeien zijn een feit. Ik laat de wetenschap even buiten beschouwing en ga op instinct aan het werk. Ik creëer hangende aardbeien en hang de bakken aan beugels aan de muur.
Kenmerken van de hangende aardbeien in bakken
Grondsoort: vochthoudend, lichtzuur
Grondsoort: aardbeiengrond, turfstrooisel, tuinturf, cocosvezels
Bodem: humusrijk, sterk vochtvasthoudend maar nooit nat
Standplaats: zon, halfschaduw, windstil
Vocht: regelmatig water geven in de zomer
Bemesting: Koemestkorrels, organische meststof, aardbeienmest
Over het algemeen is het advies is om bakken of potten te nemen met een inhoud van 8 tot 10 liter. Ik heb “beschikbare” bakken gekocht en ga het gewoon proberen. Ik koop bakken die passen op de plek waar ze moeten komen. De bakken moeten wel drainagegaten hebben anders verzuipen de aardbeien en verrotten de vruchten. Ik prik zelf nog wat gaten op 5cm van de bodem zodat de plant zelf altijd water kan vinden onderin de pot.
Ik ga op zoek naar doordragende rassen. Ik wil het gehele jaar door aardbeitjes plukken.
De beste grond voor de hangende aardbeien:
Neem een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel
Bestanddelen: tuinturf = zwartveen, turfstrooisel = witveen, cocopeat = cocosvezels zwelblokken van de action, aardbeiengrond of potgrond.
Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Er is speciale aardbeigrond te koop. Voeg turf en cocosvezels toe om er voor te zorgen dat er voldoende vocht word vastgehouden. Dit zorg wel voor minder voeding dus geef extra mest.
Kies je een grondmengsel dat weinig witveen bevat dan blijft dit substraat te lang nat en bevat het te weinig zuurstof. En van natte voeten houden aardbeien niet!
Leg een laagje kleikorrels onder in de pot.
Gebruik een potgrond die cocos bevat, zo blijft de grond beter vochting
In mijn zoektocht naar de juiste aardbeiengrond ga ik ook naar mijn favoriete kwekerij, Peter C. Nijssen in Heemskerk, voor advies.
Standplaats:
De hangende aardbeien in pot of bak op een zonnige plek waar niet teveel wind komt. Dat is moeilijk bij mij maar ik ga er gewoon voor. Mijn bakken komen in de volle zon te hangen op een zuidelijke muur. Gaat dat mis dan ga ik ze volgend jaar op de schutting hangen waar de zon van opzij komt.
De hangende aardbeien plaatsen in Potten en bakken:
Een meerjarige teelt in bakken is mogelijk, maar let er daarbij wel op dat de bakken niet te vol komen te staan. In het tweede jaren zijn de planten immers een stuk groter. Je kunt dan ook een plantje of twee verwijderen als het erg vol worden.
Neem je een grote ronde pot zorg er dan voor dat de planten aan de buitenkant staan. Een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de aardbeiplanten naar buiten toe groeien is het plaatsen van een bloempot zonder bodem in het midden van de planten zodat alleen een smalle rand met de aardbeiplanten overblijft. Dat is ook makkelijker water geven zonder bladeren, bloemen vruchten nat te maken.
Leg bij het planten de planten en wortels horizontaal in de bak. De tros komt er dan aan de zijkant uit en zal daardoor minder snel breken.
Zet een stuk isolatie buis of andere ondersteuning rond de rand van de bak. Dit zorgt voor extra steun van de bloemtrossen.
De hangende aardbei water geven:
De bodem moet niet te nat zijn, geef regelmatig water. Over het algemeen geldt dat de grond in potten vochtig moet zijn, maar nooit doornat. Staat een plant vol in bloei en komen er vruchten aan, dan mag er, zeker bij zonnig weer, om de twee dagen wel een beetje water bij.
Bemesting:
Als bemesting eventueel een ‘osmocote-pil’ of ‘langzaam werkende aardbeienmeststof’ door de bovenlaag verspreiden. Ook koemestkorrels of organische meststof is goed mogelijk. Ook koemestkorrels of organische meststof is goed mogelijk. Aardbeien vinden compost en stalmest erg prettig. Daarnaast bemesten met koemestkorrels. Bij aardbeien gebruik je geen bloed- en beendermeel omdat teveel stikstof zorgt voor veel blad en uitlopers en slechtere kwaliteit vruchten.
Brekende trossen:
Als er veel aardbeien aan een tros hangen kan stengel knikken bij de plant of op de rand van de pot. Er gaat dan geen water en voeding meer naar de aardbeien gaan, die daardoor verschrompelen verrotten.
Verzorging
De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (eind april-begin mei) als de planten nog klein zijn worden verwijderd om sterkere planten te krijgen. Vanaf eind mei de bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen verwijderd.
Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot.
Geschikte rassen en soorten:
Bij aardbeiplanten heb je de keus tussen in juni dragende aardbeiplanten en doordragende aardbeiplanten. Doordragende aardbeiplanten geven over langere tijd vruchten, in Juni dragende planten geven al hun vruchten in circa 3 weken tijd. Van beide typen zijn meerdere rassen verkrijgbaar.
Wilt je in 1 keer heel veel aardbeien kies dan voor een juni-drager. Wil je af en toe wat aardbeitjes plukken en bij voorkeur doorgaan tot in het najaar, neem dan voor een doordrager.
Omdat de doordragers hun oogst dus meer spreiden, hebben ze minder zware trossen. Je hebt dan minder last van brekende en beschadigde trossen.
De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook verwijderd. Doordragers zijn aardbeienplanten die het hele jaar vrucht geven maar dan minder. Andere planten geven in één keer een heleboel vruchten en stoppen er dan mee.
Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers
‘Rapella’ – Fors groeiend ras, redelijke grote vruchten. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ – Makkelijk te telen, hoge produktie Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ – Grote vruchten, weinig trossnoei en makkelijk te telen. Wel minder smaak.
Overwinteren:
Aardbeiplanten zijn in principe meerjarig en je hoeft niet elk jaar nieuwe planten te gaan kopen. De opbrengst van planten word na een jaar of twee/drie wel wat minder. Doorgaans word het tweede jaar wel als meest productieve jaar gezien. Ik ga in principe elk jaar nieuwe planten kopen.
Aardbeien verdragen wel lage temperaturen maar kunnen niet tegen strenge vorst. Ik kan ze niet naar binnen halen en laat ze dus hangen of zet ze onder het afdak. Gaat het mis dan koop ik nieuwe planten.
Nuttige link: Moestuinforum.nl