In dit artikel over de Haagbeuk (Carpunus Betulus), informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, hoogte, prijs en onderhoud van de Haagbeuk als heggenplant. Verwar de Haagbeuk niet met een Beukenhaag (Fagus sylvatica) want dit zijn 2 verschillende planten.
De Haagbeuk, ook wel Helzenteer, Hesselteer, Steenbeuk of Jukbeuk genaamd, is een plant die bij uitstek geschikt is als heggenplant. Hij is makkelijk in onderhoud, doet het op vrijwel elke grondsoort goed en is niet al te duur.
Haagbeuk is een andere plant dan de Beukenhaag. De Haagbeuk is lid van de berkenfamlie en kan erg goed tegen vocht. Een echte beukenhaag is vereist veel meer aandacht, aanpassing, onderhoud en is bovendien veel duurder. Hij kan nauwelijks tegen natte grond. Ook stelt de beukenhaag meer eisen aan de bodem en grondsoort.

Kenmerken:
Grondsoort: Elke grondsoort (plantgat vullen met potgrond)
Bodem: Bij voorkeur humusrijk en zandig (bosgrond)
Standplaats: Zon, halfschaduw en schaduw (overal dus)
Vocht: Kan zeer goed tegen een vochtige bodem, zelfs natte voeten
Hoogte: Als je hem laat groeien kan hij 30 meter hoog worden
Kleur: Groen in de zomer, bruin in de winter
Winterhardheid: Uitstekend
De Haagbeuk is feitelijk een bosbewoner en word doorgaans zo’n 30 meter hoog. De boom is autochtoon in West-, Midden- en Zuid-Europa alsook in West-Azië.
De Haagbeuk plant je tussen november en maart. Zorg wel dat er geen vorst in de grond zit. Het late najaar heeft de voorkeur in verband met de kou in de grond.

Hierboven het blad van de Carpunus Betulus. Met op dat de nerven scherp en recht zijn. Aan de onderzijde is het blad symmetrisch en de randen zijn scherp gekarteld. De Beukenhaag is vlak generfd, heeft een asymetrische onderkant en de randen zijn golvend.
Plantafstand:
Plant de Haagbeukplanten op een afstand van rond de 20 cm. Plaats je 2 rijen zet de planten dan op 25 tot 30 cm tussenruimte. De volgende rij plaats je op 20 cm afstand tussen de rijen en kruislings op de 1e rij (driehoeksplaatsing dus). Je krijgt zo een mooie dikke haag. Een enkele rij veroorzaakt doorgaans dunne plekken. Bij een dubbele rij heb je daar geen problemen mee.
Grondsoort en Bodem
Wat de grondsoort en bodemvereisten betreft is de Haagbeuk weinig eisend. Alleen extreme grondsoorten en bodems vereisen enige bewerking. Dus niet in puur zand, dikke vette klei of rotsgrond. Maar verder kun je hem vrijwel overal neerzetten. Bij ons staat hij in een zandige bodem met een opgebrachte bovenlaag van grond. Bij het planten hebben we het plantgat dichtgegooid met potgrond en wat wortelpoeder. De Haag is prachtig vol.
Onderhoud
Deze haag kun je ofwel 1x per jaar snoeien tussen maart en half juni. Maar 2x per jaar snoeien kan ook, de haag kan veel hebben. Als haag kun je hem in vrijwel elke vorm en afmeting snoeien. Zo hebben onze buren hem dik 40 cm hoger gesnoeid en veel dikker dan de onze.
Wij maken hem zo dun mogelijk om meer eigen planten in ons voortuintje kwijt te kunnen. Alleen bij zeer extreme droogte water geven maar in principe is dat niet aan nodig. Tegen de tijd dat je de Haagbeuk water moet geven heb je heel wat andere en veel grotere problemen in je tuin om je mee bezig te houden. .
Als je de haag gaat snoeien doe dat dan niet op een erg hete dag of in de volle zon. Verwijder al het dode materiaal, vooral onder de heg. Verwijder dan meteen al het onkruid weg onder de haag.

Wat enigszins merkwaardig is dat internet meldt dat het blad van de Haagbeuk afvalt. Bij mij is dat niet het geval. Wel is de onderkant wat dunner maar verderop in de straat is de bovenkant weer wat dunner.
Voeding:
Veel voeding heeft de haagbeuk niet nodig maar strooi er bij de jaarlijkse compost/mestronde gewoon een paar handjes onder. 1x per jaar is oke.
Bijzonderheden.
Naast de Haagbeuk als heggenstruik is hij als boom uitstekend geschikt als leiboom. Dus de boom in een bepaalde vorm snoeien of als een verticaal vlak langs horizontale draden leiden. Dit zie je vaak bij boerderijen., De boom is makkelijk te snoeien en groeit als kool dus je kan er ook nog eens een foutje mee maken.
Prijs van de Haagbeuk
Je koopt deze slimme en makkelijke plant al voor zo’n 80 tot 120 eurocenten afhankelijk van de hoeveelheid. En als je goed zoekt kun je ze nog wel ergens goedkoper (en kleiner) krijgen. Maar gezien de snelheid waarmee deze plant groeit is dat geen probleem. Voor je het weet moet je een krachtige Heggenschaar kopen.
Geef een reactie