De grondsoort voor hortensia ‘s, makkelijk of moeilijk? Niet al te moeilijk in ieder geval. Maar zoals bij alle planten moet je wel een beetje in de richting zitten. Pas in ieder geval op met pure grondsoorten, dus vette klei, droge zandgrond of hele zure veengrond. Dan gaat het zeker niet lukken. Maar verder is de juiste grondsoort voor Hortensia geen “rocket science”. Met enig gezond verstand kom je al een heel eind.
Grondsoort voor Hortensia ’s
Primair doen Hortensia ’s het goed op een bosachtige grond. Vandaar dat je nogal eens verwilderde soort tegenkomt op bosachtig terrein van oude landgoederen.
Kenmerkend voor de grondsoort voor Hortensia ‘s:
Lichtzuur tot neutraal
Waterdoorlatend
Humusrijk
Mooie compost, broodnodig voor Hortensia’s
Feitelijk doen Hortensia’s het doorgaans goed op normale tuingrond. De grondsoort voor Hortensia ‘s moet wel waterdoorlatend zijn (geen staand water aan de wortels) maar ook niet te droog. Ik een droge zomer willen ze echt wel water hebben. Geef dat bij voorkeur aan de stam, niet over de gehele plant en zeker niet als hij aan het bloeien ins.
Compost is humusrijk en bevat meteen ook veel voeding. Mulchen met compost is dus zeker een vereiste. Ik doe dat 2x per jaar. Eerst in het voorjaar en dan nogmaals als ze zijn uitgebloeid. Gooi met de compost als mulch meteen wat houtsnippers mee. Dit vormt een isolerende laag onder de plant waardoor er minder vocht verdampt in de zomer.
Voeding:
Zoals bij meer planten het geval is moet je Hortensia’s niet overvoeren. Dus niet te veel voeding geven en denken dat je het daarmee goed doet. Ze zullen dan minder gaan bloeien en zelfs kan het blad verbranden.
Planten:
Ga je een nieuwe plant planten bereid de grond dan goed voor. Ik maak een mengsel van tuingrond, compost en grof zand. Dat laatste bevordert de afvoer van water. Zet de wortels nooit rechtstreeks in de compost, dan verbranden de wortels.
Maar dus een groot gat en maak dat vervolgens voor een groot deel weer dicht met een mengsel van grof zand met compost en gewone tuingrond. Meng de grond en maak alles goed los. Nu maak je ruimte voor de plant. Dan de plant er in en de wortels netjes instrooien met een mengsel van gewone tuingrond met zand. Ten slotte strooi je, zodra de wortels bedekt zijn, de rest van het mengsels van compost, zand en tuingrond rondom de stronk. Zorg dat er ruimte overblijft om water onder de plant te kunnen sproeien.
Gebruik als mulch:
Boomschors / houtsnippers
Bladmulch (kun je zelf maken)
Een mengsel van houtsnipper, herfstblad en compost.
PH waarde van de grond:
Hortensia’s groeien het best op een licht zure grond. Op een te zure grond zal het snel misgaan en worden de bladeren geel. Het beste kun je een keertje een pH test doen. Neem niet de goedkoopste want dan komt er geheid wat verkeerds uit. Goed of niet dus.
Voeding:
Er zijn voor Hortenia’s speciale mestkorrels verkrijgbaar. Je moet doorgaans dezelfde mestkorrels hebben als voor Rhododendrons en Azalea’s. Maar als je speciale mestkorrels voor Hortensia’s kunt vinden neem je die gewoon. Verder 2x per jaar mulchen met compost. 1x in het voorjaar en 1x nadat ze uitgebloeid zijn. Gewoon een dun laagje rondom de stronk strooien en klaar ben je. Beter dan korrels want de compost word over een langere tijd opgenomen. Doe er ook altijd houtsnippers bij zodat de grond minder uitdroogt en er geen of in ieder geval veel minder onkruid onder de struiken groeit.
Geef een reactie