Gratis plantenbak zelf maken

Een gratis plantenbak en nog op maat ook, dat willen we allemaal wel. Als je een beetje creatief  bent kun je al snel zelf een gratis plantenbak maken, of anders voor  heel weinig geld. Dit project is niet geheel en al gratis maar aangezien het voor 90% recycling is kun je wel van gratis of bijna gratis spreken. 

Het mooie van dit project is dat de gratis plantenbak niet alleen bijna gratis is maar ook nog precies op maat. Dat is vaak zo als je de bak zelf maakt want je kunt hem de maat geven die je nodig hebt op de plek waar je hem wilt hebben.

Ik had een bak die ik van een  tante had gekregen en die in een paar jaar tijd volledig was verrot. Toen ik zag hoe dat ding in elkaar zat ben ik eens in de box gaan kijken of ik genoeg materiaal had om zelf zo’n ding pasklaar in elkaar te knutselen. En dat bleek al snel te kunnen.

Gratis plantenbak maken, hoe doe je dat?

De rolborders had ik toevallig nog liggen, maar als je die niet  hebt kun je ze voor een paar eurootjes kopen bij de grote tuincentra. Ik haal de goedkope versie (dus niet die van hardhout) bij Tuincentrum Aalsmeer voor minder dan 10 euro per stuk.

gratis plantenbak  00 gratis plantenbak gratis plantenbak 01 gratis plantenbak 02
Ik had ook nog oude houten vlonders waar ik in mijn oude tent mijn bed op had liggen. Niet meer nodig toen ik caravan had gekocht. Links het oude plantenbakje, een eenvoudig rek met een rolborder er langs.

Alles op maat gezaagd, de klus kan beginnen. Begin met het maken van haakse ramen in de maat die je nodig hebt. Hou er rekening mee dat de dikte van de rolborder 2x van de maat van de lengte en breedte af getrokken dient te worden.

gratis plantenbak 03  gratis plantenbak 04 gratis plantenbak 05 gratis plantenbak 06


Maak 2 ramen en schroef de rolborders er tegenaan. De foto wijst de weg. Zet de rolborder om de ramen heen en schroef alles goed vast. Ik had ook nog een stuk hout van een ander bouwwerk over en heb daar de bodem van gemaakt. Het verdiend aanbeveling de bak in de beits te zetten. Neem wel een eco-vriendelijke beits op waterbasis. Nog een tip: gebruik geen koperen schroeven. Daar kunnen veel planten niet tegen.

gratis plantenbak 06a  gratis plantenbak 07 gratis plantenbak 08 gratis plantenbak 09


Even een sfeerbeeld van de rotzooi tijdens de constructie en dan over naar het bekleden van de bak met worteldoek om ervoor te zorgen dat de aarde er niet subiet uitloopt als je water geeft.  Netjes het worteldoek vastnieten met een gewone huis tuin en keuken nietmachine.

En zie daar, het eindresultaat staat na een paar uurtjes elbowgrease klaar in de achtertuin. Oud en nieuw naast elkaar. Nu alleen de oude nog even tot brandhout verwerken. Hij fikte goed kan ik u achteraf melden.

gratis plantenbak 10

Tot zover de plantenbak voor weinig tot geen geld. Elder op deze site kunt u ook nog de bouw aanschouwen van een lange plantenbak op maat langs de muur van bovenstaande schuur. Ook een niet al te duren en maatwerkoplossing voor een kale muur langs een schuurtje.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *