In dit artikel over de goudsbloemen of calendula informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud en zaaien van de goudsbloemen of calendula. Deze in het oog springende plant zet ik elk jaar weer in de tuin. Paar zaadjes in een pot en laat maar groeien. Ik zet vaak in een pot met afrikaantjes en leeuwenbekjes en dan langs de rand wat ijsbloemen. Kan niet stuk zo’n pot.
Goudsbloemen of Calendula
Kenmerken van de goudsbloemen:
Grondsoort: In principe geen uitzonderlijke eisen
Grondsoort: kalkhoudende, neutrale grond, humusrijke grond, matig vruchtbare zandgrond
Standplaats: zonnig, halfschaduw
Bodem: fijne leemgrond (oorspronkelijke soort)
Vocht: niet te nat, goed doorlaatbare grond.
Hoogte: 30 tot 45 cm.
Eénjarige plant
Kleur: oranje, soms geel
Bloeiperiode: juni tot september, maar soms bij warmte tot in november
Nederlands: Goudsbloemen
Engels: Marigold
Frans: Souci des champs
Duits: Acker-Ringelblume
Algemene informatie:
Het is een eenjarige plant met meestal oranje en soms gele bloemen. Hij komt in het wild voor in West-Azië en rond de Middellandse Zee. De goudsbloem is een goede vlinderplant aangezien hij “waardplant” is voor een groot aantal rupsen.
Grondsoort:
Goudsbloemen doen het vrijwel overal maar pas op met teveel voeding. Als planten in een voedselrijke en humusrijke bodem geplant worden, is het aan te bevelen om wat zand en klei aan de bodem toe te voegen
Echter:
De goudsbloemen zouden gebruikt kunnen worden om mieren op afstand te houden. Ze bevatten een stof die pyrethrum heet. Dit is het het natuurlijke pyrethrine dat men in vele insecticides terug kan vinden.
Indien u margrieten, goudsbloemen of het moederkruid (Tanacetum parthenium) in de tuin aanplant weert u automatisch ook de bijen. Dit kan interessant zijn voor mensen die allergisch zijn voor bijensteken maar niet voor mensen die een insectenvriendelijke en bijenvriendelijke tuin willen. By te way, nooit wat van gemerkt. Maar ik heb dan ook slechts hier en daar een goudsbloempje staan.
Zaaien:
Goudsbloem is een éénjarige plant en word jaarlijks gezaaid. Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Dit kan je doen in maart – april als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze volgend jaar bloeien.
Kies een plekje uit waar veel zon komt. Goudsbloemen groeien op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Zorg dus dat ze niet in een plek gezaaid worden waar wel eens een plas water blijft staan.
Verzorging:
Na het zaaien hebben de goudsbloemen geen verzorging nodig behalve het verwijderen van dode bloemen. Als je de planten niet gebruikt om zaad te trekken verwijder de oude bloemen dan. Dit komt de lengte van de bloeiperiode flink ten goede. Verder de plant tijdens de groei toppen (chelsea cut) voor meer breedtegroei.
Goudsbloem in potten en bakken
Goudsbloemen zijn simpel in potten en bakken te zaaien en te kweken. Als ik ergens lege potten heb staan gooi ik er oude potgrond in en zaai er goudsbloemen, ijsbloemen, zinia’s, afrikaantjes en leeuwebekjes in. Allemaal bloemen die niet stuk kunnen. Wel voldoende water geven en oude bloemen verwijderen.
Voeding en bemesting:
Bemesting is vrijwel niet nodig. Ik gebruik oude potgrond om er lege potten mee te vullen en dan zaai ik ze vol. Wel doe ik er dan een klein handje compost door. Maar echt alleen een klein handje en alleen als de potgrond echt droog en arm is.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Calenduleae
Geslacht: Calendula (Goudsbloem)
Geef een reactie