Goedkope grote plantenbak zelf maken

In dit artikel ontbreken nog foto’s

Zelf een goedkope grote plantenbak maken is niet al te moeilijk en doorgaans heel veel goedkoper dan er eentje kopen. Deze goedkope grote plantenbak kostte maar 38 euro en is 2.28 meter lang, 30 cm hoog en 43 centimeter breed. Gemengd met oude grond zijn daar dus nog eens 4 zakken grond in gegaan. Wil je die hele bak vullen dan heb je ruim 7 zakken aarde van 40 liter nodig.

Een goedkope grote plantenbak zelf maken

Ik ben naar een groot en goedkoop tuincentrum gegaan om de materialen te halen. Ik had voor deze goedkope grote plantenbak 6 paaltjes gekocht van geschaafd grenen 5cm x 5cm x 120 cm (2.50 euro per stuk)  en 3 grenen tuinplanken van 1.6cm x 14cm x 300cm (5 euro per stuk) Verder een stukje worteldoek, een kwart pot tuinbeits en 30 schroeven. Daar heb ik dan nog 8 euro voor bijgeteld. Moet je dat kopen dan word de bak wel wat duurder maar je houd dan wel 3/4 pot beits en het grootste deel van je worteldoek over. Dat laatste is trouwens vrij goedkoop, 5 euro voor 10 vierkante meter waarvan je ongeveer een kwart afknipt. Ik heb trouwens ook nog een flinke plank over. Dat kan, afhankelijk van de diepte, wat duurder of goedkoper uitpakken.

 
Op de foto’s hierboven de oude bak in zijn volle glorie en 2 jaar later verrot en in elkaar gereden. Dat krijg je er van als je goedkoopste materialen kiest, dan is zo’n bak dus inderdaad in 2 jaar helemaal verrot. Het begrip goedkope plantenbak is dus een ruim begrip en kan ook een goedkope = duurkope plantenbak worden.


De latjes en de planken gezaagd en gelakt met Cetabever tuinbeits op waterbasis. De paaltjes kunnen trouwens een maatje kleiner, ik heb daar nog aardig wat van afgezaagd en ik moest er flinke gaten voor boren. Dat kan dus ook met paaltjes van 80cm.


De afbraak van de oude bak en de verrassing die ik tegenkwam: een losgeschoten regenpijp en een gat waar ik 3 bakken oude grond in kwijt kon. Maar alles staat weer recht, er ligt een tegel onder de pijp en het gat is dicht.

Hoewel het hout al enigszins geïmpregneerd was (met een soort groen spul) heb ik er toch voor gekozen om ze nog een keertje te beitsen. Op die manier hoop ik er nog een paar extra jaartjes aan vast te knopen. De beits kost bij Praxis 17.50 maar als je op zo’n handige korting bon van 25% of meer wacht dan kan het ook voor rond de 13 euro.

Met mijn gloednieuwe palenboor mooie gaten gemaakt voor de paaltjes. Superding, maakt het leven een stuk makkelijker en aangenamer.

Paaltjes in de gaten zetten, zand er in gooien en met water de boel op zijn plek zetten. Door met een schop een beetje te wrikken zorg je ervoor dat het zand echt overal komt en een beetje inklinkt. Toen ze op hun plaats stonden zaten ze echt vast ook.


Zijkantjes er op, de planken plaatsen en het worteldoek voorbereiden. Ik doe altijd anti-worteldoek of gronddoek in mijn bakken om te voorkomen dat de grond er uit loopt. En zelfs dan lukt dat nog niet helemaal. Maar het is op die manier wel voor 95% afgedicht.

Maak een geultje aan de binnenkant van de bak en zet het worteldoek tot onder het nivo van de straat of het maaiveld. Het mag gerust een beetje te groot zijn als het maar wel onder het maaiveldnivo zit. Ik heb het vastgeniet met een gewoon nietpistool.

Hierboven kun je zien dat ik voor een extra behandeling met anti-worteldoek of gronddoek kies. Dit voorkomt dat de aarde uit de bak loopt en het kanaliseert het water ook een beetje. Hou er rekening mee dat dit soort bakken extra water nodig hebben.


En zie daar het resultaat: een fraaie sterke bak vol met verse grond, klaar voor de zomer.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *