Glansmispel, fleurige struik

In dit artikel over de Glansmispel of Photinia info over de bodem, grondsoort, standplaats, voeding en bemesting en snoeivoorschriften van deze fraaie kleine struik. Verder is deze plant uitermate geschikt voor een heg of haag, vooral omdat hij makkelijk en vaak is te snoeien. De Glansmispel heeft in het voorjaar prachtig rood blad dat langzaam verkleurd naar goudgroen. IN mei, en juni komen er fijne witte bloemen en in de herfst maakt hij rode bessen. Om die reden is de Glansmispel een populaire plant in tuinen, met name de kleinere tuinen waarin mensen toch een struik willen hebben.

Kenmerken
Grondsoort: Humusrijk, voedingsrijk
Grondsoort: normale tot goede, losse en doorlaatbare tuingrond
Bodem: voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem
Standplaats: zonnig, halfschaduw
pH: 6 tot 8 = gemiddeld neutraal

Glansmispel of Photinia

Grondsoort:
De glansmispel groeit op alle grondsoorten die humusrijk, voedselrijk, pH neutraal en vochthoudend zijn. Om de bodem rondom de Glansmispel (meestal de variant Red Robin) te verbeteren, kun je compost of tuinturf aan de grond toevoegen.

Plantvoorschrift:
Graaf een gat dat 1,5 maal de grote van de wortel is en meng compost, eventueel een beetje tuinmest en wat tuinturf in. Zet de glansmispel in het plantgat en strooi de grond rondom de wortelkluit. gooi de aarde terug in het gat. Stamp de aarde rond de stam goed aan, en gebruik voldoende water om de wortels goed te voeden.

glansmispel photonia bloemen

Voeding en bemesting
De Glansmispel moet je 1x per jaar bemesten. Dat kun je het beste in de lente doen vlak voor de plant gaat uitlopen. Strooi organische meststoffen zoals compost en koemestkorrels rond de stronk. Ook kun je neutrale tuinmestkorrels gebruiken, bij voorkeur van ecologische merken.

Snoeien
De Glansmispel gedurende kun je het hele jaar in model snoeien. Hoe vaker je Glansmispel snoeit, hoe meer rood blad er aan de struik verschijnt. Het jonge blad loopt namelijk vuurrood uit. Als je de Glansmispel als heg of haag gebruikt hoef je in principe maar 1x per jaar te snoeien. Je doet dat in het voorjaar zodat je mooie rode uitloop krijgt. Behalve in de volle zon en als het vriest wordt snoeien afgeraden.
Door snoei kun je de vorm van de struik of bol op stam mooi bepalen, bovendien wordt de struik mooi dicht door snoei. Wanneer je een haag hebt staan is snoeien van belang om het een mooi geheel te laten worden.

Soorten:
Photinia davidiana (syn. Stransvaesia davidiana) Groot, bossig, bijenvriendelijk
Photinia x fraseri: glanzend, gezaagd blad, jong blad bronskleurig
Photinia glabra : kleine boom, koepelvormige kroon, hoog
Photina serratifolia (syn. Photinia serrulata) kleine boom
Photina villosa ( syn. Pourthiaca villosa ) , forse struik of meerstammige boom

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *