In dit artikel over de Geranium informatie over de benodigde grondsoort, bodem, onderhoud en standplaats. De Pelargonium of Geranium is een plant die bij uitstek geschikt is voor bakken en potten. Hij is veelkleurig, kan tegen een beetje droogte, staat graag in de zon en is spotgoedkoop.
Hoewel hij doorgaans als een saaie plant gezien word blijft hij populair vanwege de fraaie kleuren, de vele varianten en zijn talent om in leven te blijven bij slecht of matig onderhoud. Bovendien is de Geranium makkelijk te combineren met andere planten in pot en bak. Ook doet hij het uitstekend in hangmanden en aan de balkonrand.
Kenmerken van de Geranium:
Eenjarige plant
Grondsoort (pot): potgrond met 20% klei
Grondsoort (tuin): normale bodem, niet te veel voeding
Bodem: waterdoorlatend, matig voedselrijk, normaal
Vocht: neigt naar droogte, nooit te veel water geven
Bloeikleur : rood, roze, wit, roodpaars, meerkleurig
Bloeiperiode: Van Mei tot november
Bladkleur : Van egaal groen tot bont (gevlekt, gestreept, bruin en beige)
Hoogte : 20 tot 50 cm
Winterhardheid : Niet
Standplaats : Zonnig

Algemene informatie:
De Pelargonium Zonale hybriden en de Pelargonium Peltatum hybriden zijn de planten die wij als geranium kennen. Van die soort zijn vele honderden varianten bekend die jaarlijks in enorme hoeveelheden de weg vinden naar onze vensterbanken en plantenbakken en potten.De oorspronkelijke geranium of ooievaarsbek is een veel kleinere plant met bloemen die doorgaans 5 blaadjes hebben en heel klein zijn.
Ze komen in Europa in het wild voor. Ze lijken in geen enkel opzicht op onze vensterbanken-geranium.
Er dus een duidelijk onderscheid tussen de Pelargonium / Geranium en het plantengeslacht Geranium.
Onderhoud:
Geen hem niet te veel water want hij kan niet tegen te veel vocht. Als de grond bijna droog is wel water geven maar sla gerust een dagje over. Geef je teveel water dan word het blad geel.
Drainage is zeer belangrijk want hij kan niet tegen te veel vocht. Beter iets te droog dan te nat. Stengelrot ligt dan op de loer. Verder vloeibare mest geven tijdens de bloei maar nooit te veel. Altijd met mate.
Heel belangrijk is het om regelmatig oude bloemen te verwijderen. Hiermee verleng je de bloei en maakt hij steeds nieuwe bloemen. Ook slecht blad verwijderen en als hij erg lang en dun word gewoon netjes afknippen, alle bloemen verwijderen en opnieuw laten beginnen. Regelmatig de verwelkte bloemen en lelijke bladeren uitknippen zorgt voor meer en betere bloei.
Bemesting:
Geef je hem te veel voeding (mest) dan krijgt hij weinig bloemen.
In zijn algemeenheid heeft hij natuurlijk wel voeding nodig. Neem gerust een eenvoudige potgrond, doe er wat compost doorheen (niet te veel) en leg flink wat potscherven in pot of bak voor een goede drainage. Ook kun je grind of korrels gebruiken als onderlaag. Ook mag er wat kalk toegevoegd worden.
Combinaties:
Ik zet mijn geraniums nooit solitair neer. Altijd in combinatie met andere planten of diverse soorten en kleuren in één pot. Zo krijg je een mooi kleurenpalet.
Het is een dankbare en goedkope plant om je bakken en potten mee af te vullen. Schroom niet om er flink wat bij elkaar te zetten. Word de bos te dik zet dan gewoon de schaar er in. Maar niets is depressiever dan een lange plantenbak met 5 geraniums er in met 20 cm tussenruimte. Daar word ik nou verdrietig van.
Vermeerderen:
De geranium is bij uitstek geschikt om te stekken. Dit is echter een speciale techniek waar ik me niet mee bezig hou. Raadpleeg hiervoor de literatuur of kijk naar Britse tuinprogramma’s (Gardeners’ world met Monthy Don bijvoorbeeld) om de kneepjes van het vak te leren.
Overhouden:
Het schijnt te kunnen maar het is niet eenvoudig. Ik zie nog mijn vader op zolder aan de gang met houten kistjes, turfmolm en andere ingrediënten. Om ze vervolgens het volgende jaar weg te gooien en nieuwe plantjes te gaan halen op de markt.
Ik heb ergens gelezen dat het kan, maar dan moet je al snel in het bezit zijn van een ruimte waar je de temperatuur kan regelen, een warme of koude kas en meer van dat soort zaken die mensen die geraniums kopen niet hebben.
En dus ga ik elk jaar met graagte naar Tuincentrum het Oosten in Aalsmeer. Die hebben een paar kassen achter elkaar vol met uitstekende geraniums voor een leuke prijs. Gemak dient de mens in dit geval.
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Rosiden
Orde: Geraniales
Familie: Geraniaceae (Ooievaarsbekfamilie)
Geslacht: Pelargonium
Nederlands: Geranium
Geef een reactie