Gentiaan of Gentiana

Artikel over de Gentiaan met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, en planten van de Gentiaan of Gentiana. De Gentiaan of Gentiana is een typische plant voor rotstuin. Wil u Gentiaan of Gentiana in de tuin hebben dan moet u ter plaatse een rotsig stukje maken met gebruik van puin, grind en zand.

De Gentiaan – Gentiana moet rustig jaren op dezelfde plaats kunnen staan dus het is van belang er voor te zorgen dat de grond jarenlang goed doorlatend en rotsig blijft. Wil je dus mooie gentianen hebben dan is de voorwaarde om de grond langere tijd met rust te laten.

Gentiaan of gentiana

Kenmerken van de Gentiaan of Gentiana

Grondsoort: Rotsig, puin, zandig, rotstuin
Standplaats: zon, halfschaduw
Bodem: Droog, zeer goed doorlatend, zandig en rotsig, nooit nat (staand water)
Bodem: matig voedselrijk
Kleur: blauw
Hoogte: 10 tot 30 cm, cultivars hoger
Winterhard: Ja

In het wild komt de Gentiaan in Nederland bijna niet meer voor. De duingentiaan kom je af en toe nog tegen maar slechts sporadisch. Maar in de Alpen, de Himalaya, in de Noord- en Zuid-Amerikaanse gebergten en andere europese gebergten (voornamelijk Noordelijk halfrond) is een verscheidenheid aan gentianen te vinden. Zelden worden ze in de tuin aangeplant omdat het een moeilijke plant zou zijn. Klopt ook, het is geen tuinplant maar een rotsplant. Je moet er dus wel wat voor doen om hem aan de praat te houden.

De Gentiaan of Gentiana

Voor een uitbundige bloei en lange levensduur van de Gentiana is de standplaats van groot belang. Plant deze schitterende planten op een plaats in de zon of halfschaduw op een goed doorlatende bodem. Dit laatste is zeker in het najaar van groot belang daar de Gentiana niet van natte voeten houdt. Omdat je de bodem na het planten met rust moet laten is het daarom raadzaam fijn puin door de grond te mengen zodat de grond jaren later nog steeds goed doorlatend is.

Herkomst en voorkomen:
Gentiaan (Gentiana) is een geslacht uit de gentiaanfamilie (Gentianaceae). Het geslacht kent ongeveer vierhonderd soorten, die voornamelijk in gematigde bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes voorkomen. In Europa komen 35 soorten voor, vooral in de Alpen. Het geslacht baardgentiaan (Gentianella) werd met onder meer de soort veldgentiaan (Gentianella campestris) voorheen ook ingedeeld bij de gentianen.

Tegenwoordig zijn er de nodige cultivars die het uitstekende doen in tuinen. Ondanks dat moet je hem nooit in potgrond zetten maar altijd in een rotsachtige bodem. Dat maak je zelf van diverse soorten grind, zand en een beetje aarde. Pas op voor te veel voeding, een beetje oude potgrond is oke.  Veel is er niet nodig. Wil je daar meer over weten raadpleeg dan een website of forum over rotstuinen.

Weetjes rond de Gentiaan:
De naam gentiaan is ontleend aan Gentius, koning van Illyrië, die de genezende eigenschappen ontdekt zou hebben. De wortels van enige soorten worden gebruikt voor de bereiding van likeur (Suze), voor het bittermiddel ‘amarum’, als geneesmiddel en als eetlustopwekkend middel. Voor schnaps worden de grotere soorten gebruikt, vooral de geel bloeiende Gentiana lutea.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Gentianales
Familie: Gentianaceae (Gentiaanfamilie)
Geslacht: Gentiana

Klik hier voor een site voor rotsplanten

Diverse cultivars waaronder Treu bleu

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *