Gele hulst of Mahoniestruik of Druifstruik

Gele hulst of Mahoniestruik is geen hulst. In dit artikel over de Gele Hulst of Mahoniestruik informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting, onderhoud en snoeivoorschriften. Deze struik lijkt in eerste instantie gewone hulst maar is dat niet. Het grootste verschil is de dikte van de blaadjes en het vettige karakter van het bladgroen. De Hulst of Berberis is wel nauw verwant en er zijn geluiden om de beide soorten in 1 soort te vatten, de Berberis. De plant heet ook wel Hulstberberis of Druifstruik

Kenmerken van de Gele Hulst of Mahoniestruik

  • Grondsoort: vruchtbare humusrijke grond
  • Bodem: Vochtig, goed doorlaatbaar
  • Bodem: neutrale tot licht kalkrijke grond
  • Standplaats: Pas op met de hete zomerzon.
  • Hoogte: tot 2 meter
  • Snoeien: hoeft eigenlijk niet.
  • Toepassing: kan gebruikt worden voor heggen en afscheidingen. Stevige plant.

De meest voorkomende soort in Nederland, vooral die door de gemeente word aangeplant is de Mahonia Aquifolium. Hij bloeit met opgaande trossen van gele tot goudgele bloemen die vroeg in het voorjaar te zien zijn samen met de bloembollen, de krentenboompjes, de Magnolia, de prunus en de Forsythia.

Standplaats:
De gele hulst of Mahoniestruik kan niet of minder goed tegen de felle zon. Ik zie hem dan ook aan de schaduwkant van straten (gedurende de zomer) of aan de schaduwkant van huizen en plantsoenen. Hij moet doorlaatbare grond hebben. Zandig met een humusrijke en voedselrijke bovenlaag is ideaal. Dit is geen plant voor vette klei, vochtige plaatsen en de volle zon. Zorg ook voor een luchtige standplaats niet al te dicht bij andere heesters , de plant is anders te makkelijk vatbaar voor witziekte of roest .

Grondsoort:
Mahonia’s houden van een standplaats op een goede humusrijke, licht vochtige, neutrale tot licht kalkhoudende grond. Soorten met zeer lange geveerde bladeren houden van een licht zure, zanderige grond . Dus eigenlijk is Mahonia zeer PH flexibel en zijn enkel te zware, continu natte gronden ongeschikt.

Snoeien
Geadviseerd word om de Gele hulst of Mahoniestruik een beetje in vorm te houden en licht te snoeien. Zou blijft hij mooi vol. Maar snoei niet te snel en niet te veel. De plant groeit langzaam en de meeste soorten (cultivars) worden niet al te hoog. Ga je toch snoeien doe dit dan onmiddellijk na de bloei.

Bemesting en verzorging:
De gele hulst of mahoniestruik of druifstruik heeft van beide maar weinig nodig. Eens in de 2 jaar wat organische mest en een beetje vormsnoei is voldoende. Tijdens droogte mag hij wat extra water hebben maar echt noodzakelijk is dat niet.

Mahonia op Wikipedia


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comdoor

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *