Gebroken Hartje of Dicentra Spectabilis

In dit artikel over het gebroken hartje of Decentra info over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bemesting van het gebroken hartje. Het is een plant die je niet al te vaak ziet maar die prima geschikt is als potplant. Hij bloeit in de loop van het voorjaar en heeft daarna mooi groen loof. De pot kun je dan opzij zetten en lekker laten groeien voor het volgende jaar. Gezien de kleur en de vorm van de bloemen is het een ideale plant voor Moederdag of Valentijnsdag.

Kenmerken van Dicentra of Gebroken of hangend hartje:
Grondsoort: gewone tuingrond, potgrond, humusrijk en voedselrijk
Bodem: vochtig maar niet nat
Standplaats: Lichte schaduw, halfschaduw
Hoogte: 50 tot 80 cm
Vocht: nooit te nat, vochtig, niet droog
Kleur: roze, rood en wit
Bloeiperiode: April tot Juni
Bijzonderheden: de stengels zijn sappig maar niet sterk, pas dus op met winderige standplaatsen en zet ze niet langs paden.

De deale plant voor moederdag of valentijnsdag.

Planten:
Zet de planten in een plantgat verrijkt met humusrijke (pot) grond gemengd met de aanwezige tuinaarde. Meng zandgrond met tuinaarde of potgrond en een beetje compost om een meer humusrijke en voedselrijke plek te maken voor de Dicentra.

Geef voldoende water en zorg er in het begin voor dat de grond niet uitdroogt. Dicentra houd niet van natte voeten dus geef ook weer niet te veel.

gebroken hartje dicentra-spectabilis (6)

Standplaats:
Zorg voor een plek in de halfschaduw of lichte schaduw. In ieder geval nooit in de volle zon. Ook niet op een winderige plek. De takken sappig maar niet echt sterk.

Het blad sterft vrij vroeg in het jaar af en laat dan een grote leegte achter. Hij komt vroeg in het voorjaar op en bloeit vervolgens in april en mei en trekt zich dan terug onder de grond, zodat je in juli al niets meer ziet. Daarom is het belangrijk om de ruimte die openvalt, op te vullen met een plant die pas laat tot ontwikkeling komt. Dat kunnen bijvoorbeeld Dahlia’s zijn of herfstanemonen. Ook komen Brandende liefde (Lychnis Chalcedonica) en de prikneus (silene coronaria) in aanmerking. volgroeide planten zijn uitstekend vorstbestendig.

Onderhoud en bemesting:
Je kunt de bloei wat uitbundiger maken door in een vroeg stadium de hoofdtakken van de plant af te toppen om een bredere plant met meer bloemen te krijgen.

Om een uitbundiger bloei te krijgen is het geven van voldoende (vloeibare) bloeimest een absolute must. Geef dus altijd bloeimest in een vroeg stadium.

Staat de plant in pot of bak geef dan altijd extra voeding in de vorm van compost en gewone tuinmest of ververs na de bloei, als de plant is afgestorven, de grond in de pot. In de tuin de plant in het najaar extra voeding geven voor het volgende groeiseizoen.

Vermeerderen:
Volgroeide planten kun je in het najaar scheuren of delen. Zet de planten in een pot of plantgat met wat voedzame en humusrijke potgrond met eventueel wat stek en zaaigrond. Hou ze vochtig en bescherm ze tegen de elementen door ze af te dekken.

Algemene informatie:
Het gebroken hartje of Dicentra spectabilis, soms ook wel tranend hartje genoemd, is een vaste plant die al heel lang in cultuur is. Naast gebroken hartje, wordt deze plant ook druipende hartjes, mariatranen, oorbelletjes en reistasjes genoemd. Het gebroken hartje komt van nature voor in China, Korea en Oost-Siberië, waar hij groeit op open plekken in vochtige bossen en lichtbeschaduwde bosranden.Een goed ontwikkelde plant kan na verloop van tijd een ruimte van circa 1 m² innemen. Het gebroken hartje wordt net als Dicentra formosa veel aangeboden als tuinplant. Er bestaat ook een cultivar met volledig witte bloemen en lichter gekleurd blad (Dicentra spectabilis ‘Alba’). De roze tot rozerode bloemen met wit centrum hangen naast elkaar aan de lange, overhangende bloemstengels. De twee buitenste, roze kroonbladeren vormen samen een hartje, terwijl de twee binnenste, witte kroonblaadjes eindigen in een traantje, dat vanuit het hartje tevoorschijn komt. De witte kroonblaadjes omgeven de stempel en de meeldraden.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Orde: Ranunculales
Familie: Papaveraceae (Papaverfamilie)
Geslacht: Dicentra
Soort: Dicentra spectabilis


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *