Gazania, Middaggoud

In dit artikel over Gazania Middaggoud informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van Gazania Middaggoud. Het is een fraaie, gemengd bloeiende plant voor perken, randen, potten en bloembakken. Hij verlangt een zonnige en droge standplaats. Gazania Middaggoud geeft een overvloed aan grote bloemen in fraaie kleurencombinaties en heeft een zeer decoratief groen-zilverwit blad.

Kenmerken van de Gazania of middaggoud:

Grondsoort: Normale bodem, droge bodem, vochthoudend, nooit nat
Grondsoort: kalkhoudend/kalkrijke grond,  zandig, kleiachtig
Bodem: PH neutraal, goed doorlaatbaar cq gedraineerd
Bloeikleur : geel, paars, oranje, rood, roze, wit,
Bloeimaand : juli, augustus, september
Standplaats: zon
Hoogte : 20 – 30 cm
Winterhardheid : Niet winterhard
Eenjarige plant

Gazania of middaggoud

Bijen en vlindervriendelijke plant.

gazania middaggoud

Ganzania Middaggoud in Pot of bak
Ganzania zal vooral als potplant gebruikt worden. Neem dan een pot met gaten in de bodem. Bedek de bodem met potscherven of een laagje hydrokorrels.

Doe verse potgrond in de pot. De plantafstand is ca. 15 cm. Vul aan met aarde en druk deze stevig aan. Geef de plant meteen na het planten ruim water. Zet de bloempot op een plek in de volle zon. Bekleed een poreuze pot aan de binnenzijde met plastic of gebruik een kunststof binnenpot. Zo voorkomt u verdamping en zal de potkluit minder snel uitdrogen

Zaaien:
Voor de mooiste bloemen zaai je deze plant als één-jarige. Je zaait ze in januari of februari onder glas of binnenshuis. Als ze groot genoeg zijn kun je ze verspenen in potjes van 10 cm. Zodra de vorste echt helemaal uit de lucht is kun je ze langzamerhand afharden (dekseltje van je zaaibak overdag open zetten) en eind vanaf eind mei kun je ze in de koude grond uitzetten. Zet ze op een onderlinge afstand van 20 tot 30 cm

Onderhoud  en bemesting:
Het is van belang de oude bloemen er uit te halen. Wacht daar niet te lang mee. Verder is dit een plant die wel wat extra voeding kan gebruiken in de vorm van vloeibare bloeimest.
Hoewel de plant van droogte houd is niet de bedoeling hem helemaal uit te laten drogen. Geen natte voeten betekent niet dat je hem geen water moet geven.

Algemene informatie:
Middaggoud of Gazania is een geslacht uit de Komposietenfamilie (Asteraceae of Compositae) afkomstig uit Zuid-Afrika.
De Gazania is geschikt als potplant, voor op het balkon, in bakken en natuurlijk in de border. Hij word niet zo hoog dus zet hem vooraan. Zorg wel dat hij in de zon staat want als het te donker is gaat hij niet open. Gazania verlangt een goed gedraineerde grond.  Ze worden niet veel hoger dan 30 cm en zijn er in diverse kleuren zoals oranje, geel, bruinrood, roze en wit. Vaak heeft het hart een afwijkende kleur.

Gebruik nooit gif in uw tuin. Neem biologische bestrijdingsmiddelen van Ecostyle of andere ecologische merken. Gebruik nooit spullen van Bayer of HG. Dit is allemaal vergif en dat is één van de oorzaken van de terugloop van het aantal insecten.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *