Artikel over de Ganzerik of Potentilla met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting, onderhoud en planten van de Ganzerik. Ganzerik of Potentilla is een plantengeslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) van kruidachtige planten en een aantal struiken. De botanische naam Potentilla is afgeleid van het Latijnse potens (machtig), duidend op een sterke medicinale werking. Het geslacht telt ongeveer vijfhonderd soorten die voornamelijk in gematigde streken van het noordelijk halfrond voorkomen. Verschillende soorten zijn populaire tuinplanten, met name de heesterganzerik (Potentilla fruticosa). Deze soort wordt vaak gebruikt in groenaanplant van steden en bedrijfsterreinen, omdat hij weinig onderhoud vergt, winterhard is en voor een groot deel van de zomer bloemen draagt.
Ganzerik of Potentilla
Kenmerken van de Ganzerik of Potentilla
Standplaats: Zon tot halfschaduw
Grondsoort: vochtige, voedselarme kalkhoudende grond
Bodem: kalkrijke vochtige grond
Samenstelling: humusrijke grond op basis van zand, leem, löss en mergel
Hoogte: 5 tot 20 centimeter
Bloeiperiode: Maart tot Mei
Kleur: wit/roze
Vaste Plant
Engels: Barren Strawberry
Frans: Potentille faux-fraisier
Duits: Erdbeer-Fingerkraut
Algemene informatie
De aardbeiganzerik of Potentilla sterilis is een tegenwoordig zeldzame plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Hij staat op de Rode lijst van planten met de kwalificatie “tamelijk in aantal afgenomen en zeldzaam”.
Instanties als natuurmonumenten en adviseren dit soort planten in de tuin op te nemen en het overtollig zaad te verspreiden. In Nederland komt Potentille nog voornamelijk voor in Zuid-Limburg. De plant wordt 5-20 cm hoog en bloeit met witte tot witroze bloemen van maart tot in mei.
Het blad heeft een kenmerkende gezaagde rand en een opvallende blauwgroene kleur aan de onderzijde. De aardbeiganzerik groeit op kalkrijke, vochtige grond en de wortelkluit vormt dikke uitlopers. Ze is met name te vinden in bossen op kalkrijke en lemige grond, op graslanden en in wegbermen. Hierbij groeit ze vaak op halfbeschaduwde plaatsen
Planten:
Zoals je hierboven kunt zien heeft de ganzerik een grondsoort nodig die we in ons kleiige landje zelden tegenkomen. Dat betekent dat we het plantgat altijd moeten voorbereiden tenzij je tuin uit de omschreven grond bestaat.
In kleigrond of humusrijke/voedselrijke grond begin je met grof zand door de grond te mengen. Dan word het meteen wat kalkrijker. Ik meng dan ook meteen grit en grind door de grond voor extra doorlaatbaarheid. Niet bemesten met compost maar met kalkrijke mest zoals beendermeel.
Op zandgrind daarentegen wat humusrijke grond doormengen. Maar dat geld natuurlijke voor alle tuinactiviteiten op zandgrond.
Onderhoud:
Jaarlijks de oude takken verwijderen en bijsnoeien cq kort houden na de bloei. Dit bevordert een gezonde groei. Jaarlijks een beetje compost en de grond romdom de plant luchtig en humusrijk houden.
Vermeerderen:
Ganzerik zaait zich in principe prima uit. Aangezien er nogal wat verschillende soorten zijn is het moeilijk aan te geven hoe je per definitie de Potentilla kunt vermeerderen. Heesterachtigen kun je doorgaans stekken door topstekken of wortelstekken.
Bij potentilla is het credo zaad verzamelen en van daaruit vermeerderen. De kleinere soorten zoals de aardbeiganzerik kun je door scheuren en het nemen van wortelstekken ook gemakkelijk vermeerderen.
Bemesting:
Om kalk toe te voegen kun je het beste naar je plaatselijke tuincentrum gaan en kijken wat ze daar hebben. Mijn regel is: hoe kleiner het tuincentrum, hoe meer ze weten. Bij de grote jongens wijst iemand een doos aan, bij de kleintje vragen ze eerst waarom je kalk wilt hebben en waarvoor.
Een eenvoudige manier om wat kalk in de bodem te brengen is om wat houtas over je tuin te strooien. Doe dat aan het einde of het begin van het seizoen. Ook beendermeel bevat kalk maar ook veel fosfor. Ook in kippenmest zit kalk en bovendien van alle andere belangrijke stoffen een beetje.
Ganzerik is geschikt voor de bijen vriendelijke tuin.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht : Potentilla
Getoonde soort: Potentilla sterilis of aarbei ganzerik
Geef een reactie