Gaillardia Peach of Gele Kokardebloem

In dit artikel over de Gaillardia Peach of gele kokardebloem informatie over de grondsoort, standplaats, onderhoud, verzorging en bodemvereisten van deze bijen- en insectenvriendelijke uitbundige bloeier.

Kenmerken Gaillardia Peach

Grondsoort: matig voedselrijk tot schraal, los en luchtig. Zware grond mengen met zand en grit.
Vocht: Licht vochtig, kan goed tegen een droge omgeving.
Bodem: goed water doorlatend
Standplaats: zonnig en matig vochtig
1 tot 3 jarige uitbundige bloeier
Kleur: geel
Hoogte: van 40 tot 70 cm
Bemesting: Nauwelijks
Bloeitijd: Juli tot oktober (afhankelijk van de soort)

gaillaridia peach
Gaillardia peach of gele kokardebloem

Belangrijk: Bijen en insectenvriendelijke bloeier.

Grondsoort:
Het is een prairieplant maar hij groeit ook langs bosranden en op open plekken. Hij kan een beetje schrale grond best verdragen en houd van een zonnige standplaats. Heb je een voedselrijke en wellicht zware grond dan moet je deze verarmen door te mengen met zandige elementen zoals scherp zand of heel fijn grit. De pH waarde is licht kalkrijk tot neutraal.

De beroemde rood-gele variant, Gaillardia Kobold

Standplaats:
De Gaillardia Peach houd van een zonnige standplaats tot halfschaduw. Uitstekende borderplant maar ook in potten en bakken is het een dankbare klant. Zorg dan wel dat hij niet uitdroogt. Geef hem een beetje de ruimte in die zin dat hij de neiging heeft onder te sneeuwen als hij nog klein is en er staan al te progressieve groeiers in de buurt.

Verzorging:
Deze matig winterharde plant heeft tijdens de winter bescherming nodig, Hij houd niet van een al te natte standplaats maar in de zomer mag hij ook niet verdrogen.
Haal de uitgebloeide bloemen weg (dead-heading) voor een langere bloeiperiode. Doe je dit niet dan kan hij snel uitdoven want het is een explosie van bloemen.

Eénjarig of meerjarig?
Hierover verschillen de meningen. Het is een plant die zich makkelijk uitzaait en wiens kluit zeker niet het eeuwige leven heeft. Bij mij doet hij het soms 3 jaar maar soms ben ik hem na een jaar al weer kwijt. Veel hangt af van de kweker waar je hem haalt en welke variant je koopt.
Hij is makkelijk te stekken met nieuwe scheuten die uit de kluit ontspruiten aan het begin van het jaar. Ook zaaien gaat prima. Als je echt goed bent kun je ook wortelstekken maken.
Ik koop hem meestal opnieuw, markeer de plek waar hij staat en als hij terugkomt heb ik mazzel en anders zet ik er een andere voor in de plek. Ik heb niet echt groene vingers dus dat laatste is vaak de oplossing.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *