Frambozen zijn heerlijke vruchten met een zoete smaak. Maar frambozen zijn niet zo makkelijk te kweken als je denkt. Het is geen plant zoals de braam die je eerder met verwijderen dan dat je hem niet op kan kweken.
De framboos heeft een lichtzure tot zure grond nodig, niet te nat en niet te droog, vochthoudend en kalkrijk. Ga dat maar eens zoeken in Nederland. Dus moet je een stukje in de tuin zoeken waar je de grond voor de framboos gaat aanpassen.

Kenmerken van de Framboos
- Grondsoort: humusrijk, vochtig maar niet nat
- pH: lichtzuur, rond de 6
- Bodem: waterdoorlatend, voedselrijk, humusrijk
- Standplaats: zonnig, evt licht schaduwrijk
- Vocht: houd van vocht maar niet nat, nooit staand water
- Hoogte cq lengte: 2 meter
Frambozen
De Framboos is onder andere familie van de roos en de braam. Vandaar dat je kruisingen hebt, zogenaamde brambozen en frambramen. Ik begin er niet aan want ik vind die twee apart veel te lekker. De Framboos is éénhuizig, dat wil zeggen dat hij zichzelf bestuift. Je kan er dus 1 in je tuin zetten en toch vruchten krijgen.
Groeiwijze:
Doorgaans bloeit de framboos op nieuw hout. De takken sterven daarna af en er komen dan nieuwe takken uit de grond. Tegenwoordig zijn er echter zoveel hybriden dat dit niet altijd zo hoeft te zijn voor de soort die je koopt. Bovendien zijn de grote en de goedkope tuincentra onzorgvuldig met hun naamgeving.
Dat kan dus nog wel eens een verrassing opleveren. Ben je klant bij het betere tuincentrum let dan goed op wat je koopt: een doordrager, een zomer- of een herfstbloeier. Dat kan nogal wat uitmaken want bij een doordrager moet je de oude takken dus niet weghalen.
Grondsoort
Onze hollandse vette klei is ongeschikt voor de framboos. Hij houd van humusrijke, goed vochtdoorlatende maar ook vochtvasthoudende grond met een lichte zuurgraad. Dat is dus even puzzelen. De gegeven oplossing: potgrond met turf en compost en een beetje breekerzand.
Ik heb een gat gemaakt en daar dit mengsel ingegooid. Zoals je op de foto’s kunt zien kun je dat kunstje ook in een grote pot uithalen. Voor een gezond wortelstelsel zonder ziektes moet de grond los en humusrijk zijn en vooral nooit te nat. Compost en potgrond door het plantgat mengen zorgt voor goede wortelvorming en vochthuishouding.
Neem 1 deel compost of potgrond op 2 delen grond. Ik neem zoals gezegd potgrond met turf omdat ik een ietwat zure omgeving wil maken. Daar doe ik dan compost en wat breekerzand doorheen om de vochthuishouding te reguleren.
Plantvoorschriften:
Zet de framboos niet te diep. Het beste kun je hem op gelijke hoogte zetten met het nivo in de pot waarmee je hem bij de kweker hebt gekocht. Hooguit 5 cm onder de hoogte zetten. Dus niet ingraven zoals sommige struiken en planten.
Voor het planten de kluit even flink drenken, ongeveer een kwartiertje. De meeste Frambozen die je in het tuincentrum koopt kun je het hele jaar door planten. Let daarbij vooral in de zomer op het water geven. Hou de plant lekker vochtig naarmate het warmer is voor een optimale wortelvorming.
Het je meerdere planten zet ze dan 40 tot 50 cm uit elkaar en de rijen tussen de 1,25 en de 1,50. Zo krijgen ze lucht waardoor ze sneller drogen en geen schimmels krijgen. Om die reden is het ook belangrijk om de grond rul en luchting te houden.
Ga echter niet schoffelen of met een hak de grond bewerken in de directe omgeving van de plant want hij heeft oppervlakkige wortels die je dan snel beschadigd.
Onderhoud:
Steun de takken met draden of stokken als je een solitaire (alleenstaande) plant hebt. Daarmee voorkom je dat ze gaan doorhangen als het heeft geregent en de vruchten verrotten.
Omdat Frambozen oppervlakkige wortels hebben moet je regelmatig mulchen. Dit is het aanbrengen van een laag materiaal om de grond in conditie te houden. Heb je kalkhoudende grond neem dan turf. Heb je gewone tuingrond neem dan potgrond of compost. Maak een laag van een paar centimeter dik maar leg dit niet tegen de stam op.
Snoeien:
Zomerframbozen geven in de zomer frambozen en dragen vrucht op de takken van vorig jaar. Je hebt dan 2 soorten takken. De nieuwe 1 jarige en de vruchtdragende 2 jarige takken. De 2 jarige knip je na de oogst weg bij de grond af.
Late of herfstframbozen krijgen hun vruchten aan nieuwe takken die uit de grond komen. In de winter snoei je alles weg.
Het is dus zeer belangrijk te weten wat voor framboos je hebt. Anders snoei je in de winter alle takken weg en heb je het volgend jaar helemaal geen frambozen als je toevallig een zomerframboos hebt. Koop de planten dus bij de beter kweker zodat je zeker weet welke soort je hebt.
Een deel van deze informatie heb ik van frambozenplanten.info gehaald
Geef een reactie