Forsythia, voorbode van de lente

In dit artikel over de forsythia of chinees klokje informatie over de grondsoort, planten, snoeien, onderhoud en vermeerderen van deze prachtige gele heester. Fosythia of Chinees klokje is een geslacht van struiken in de olijffamilie. De struiken vallen in het voorjaar op door de gele bloemen. Er bestaan zes hoofdsoorten en enkele gekruiste soorten. Het geslacht is genoemd naar William Forsyth, medeoprichter van de Royal Kensington Gardens.

Kenmerken van Forsythia: 

Grondsoort: goeie losse en doorlaatbare tuingrond, licht vochtig.
Bodem: geen bijzondere eisen, doorlaatbaar, gemiddeld voedzaam.
Standplaats: zon, hooguit halfschaduw (middagzon)
Vocht: niet laten uitdrogen
Hoogte: tot 3 meter
Omtrek: tot 2.50 meter
Bloeiperiode: vanaf half februari
Kleur: meestal geel, er zijn rode varianten

Je kunt in het voorjaar vrijwel niet om de Forsythia heen. Staat hij niet in je tuin dan kun je er in de je plaatselijke bloemenstal waarschijnlijk niet omheen. De felgele bloeier is vanaf half februari één van de vroege voorbodes van het voorjaar.
Ik ben een grote liefhebber van de Forsythia alleen al om die reden. Je weet dat het met de winter zo’n beetje gedaan is als je die grote gele struiken in bloei ziet schieten. En vrolijk is het ook, die felgele takken die uit de nog bruine bosjes schieten.

Grondsoort

Forsythia is een makkelijk plant. Zorg voor gemiddeld goeie tuingrond met voldoende voeding en goede doorlaatbaarheid. Jaarlijks compost geven of gewone algemene tuinplantenmest.

Planten:

Het planten van de forsythia gaat net als de meeste tuinplanten. Ruim gat maken, grond mengen met wat compost, de plant even in het water zetten en de kluit goed vochtig maken.

Forsythia snoeien en verjongen

Na een paar jaar gaat de forsythia al minder goed bloeien. Dit is dan ook een plant die geschikt is voor regelmatig snoeien en verjongen. Zodra de takken grijzig worden en hol kun je ze helemaal terug zetten tot op de grond. Reguliere snoei pas je toe zodra de bloei over is. Zijn de takken uitgebloeid dan zet je ze terug tot op de stronk. Je kunt het jonge hout vaak al zien opschieten. Heel jonge scheuten die nog groen zijn of lichtbruin / rood kun je wat hoger laten staan zodat ze nog kunnen delen en je een bredere plant krijgen.  Snoei echter nooit te laat want als er geen nieuw hout kan groeien heb je ook geen bloei.

Vermeerderen

De Forsythia is makkelijk te stekken door middel van een zomerstek. De beste periode is juni. Je neemt de stekken van niet al te oud hout, dat wil zeggen hout dat nog buigzaam is. Je maakt stukjes van ongeveer tien centimeter en steekt die in een mengsel van twee delen turfrijke grond en een deel scherp zand of anders van een zakje stekgrond. Je kunt de stekken het beste onder glas of plastic zetten. Houd de grond vochtig maar nooit nat.
Je kunt al na 3 weken wortels krijgen en de stekjes uitplanten. De stekken kunnen al binnen een jaar gaan bloeien en dan al uitgroeien tot meer dan een meter.
Om een mooie plant te krijgen kun je de scheuten in het najaar terugsnoeien tot tien tot vijftien centimeter boven de grond.

Om Forsythia goed te laten bloeien is het van belang om hem op de juiste wijze te snoeien. Over het algemeen zullen de takken die groen zijn het daaropvolgende jaar geel bloeien

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *