Flox Vlambloem of Phlox

In dit artikel over  Flox Vlambloem informatie over de grondsoort, bodem, onderhoud, standplaats, vermeerderen en bemesting van de Flox vlambloem. De kleuren van de Flox vlambloem variëren van wit, rood, hardroze, ligablauw tot paars. Het woord flox betekent vlam. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de vlammend rode kleur van de wilde soort.

Kenmerken van de Flox Vlambloem:
Grondsoort: Voedselrijke, matig vochtige grond, doorlatend
Grondsoort: humusrijk, los, matig kalkrijk
Bodem: Matig vochtig tot vochtig
Standplaats: volle zon tot half schaduw
Hoogte: 10 tot 150 centimeter
Kleur: Rood, wit en roze
Bloeiperiode: Juli tot september
Kleur: rood, roze, paars, wit
plantperiode: April tot augustus
Winterhardheid: Goed

flox vlambloem  (1)

Flox Vlambloem

Phlox is een plant die bijenvriendelijk is en niet mag ontbreken in een insectenvriendelijke tuin.

Grondsoort:
Phloxen houden van een goed doorlaatbare grond, vochtig en vruchtbaar, geef ze daarom jaarlijks mest, zo verkrijg je ook dikkere bloemen. flox vlambloem of Phlox zijn zowel voorjaarsbloeiende als zomerbloeiende afhankelijk van de soort. De lage kussenvormende soorten bloeien in het voorjaar. Deze Phloxen hebben een gemiddelde afmeting van 15 tot 30 cm hoog en van 30 tot 60 cm breed. De hoge Phloxen bloeien doorgans een stuk later, vanaf juli tot september. Ze worden 75 tot wel 175 cm hoog.

Planten:
Je plant de phlox tussen april en augustus. Hou rekening met het feit dat de kou uit de grond moet zijn. Maak een ruim plantgat, leg een laag compost onderin, daar bovenop grof zand en vul het plantgat aan met een goed doorlatend mengsel van potgrond, compost en zand. De grond moet los zijn, doorlaatbaar, humusrijk en voedselrijk.
Zorg er altijd voor dat met name jonge wortels niet rechtstreeks met de wortels in aanraking komen. Dus het wortelpakket in een mengsel van potgrond, tuinaarde en zand. Daar bovenop nog wat compost. Dit voorkomt altijd direct contact tussen wortels en compost.

Bemesting:
flox vlambloem of Phlox vraagt een voedzame grond. Ieder jaar bemesten en met compost werken is nodig om een gezond gewas te houden. En de jaarlijkse kalkgift niet vergeten.

Onderhoud;
Op de flox vlambloem kun je uitstekend de zogenaamde Chelsea cut toepassen. Dit houd in dat je alle bloemstelen tussen half mei en begin juni tot de helft afknipt. Je doet dit tot net boven een blad.

Dit zorgt voor een uitgestelde bloei en een breder groeiende plant. Indien je het artikel over de Chelsea Cut leest zul je er ook achter komen dat wanneer je veel planten van één soort op deze manier behandeld je er twee tot drie weken tussen kunt laten zitten. Je krijgt dan een meer gespreide bloei. Zorg wel dat je binnen het tijdvak half Mei tot begin juni blijft anders ben je te laat.
Het verdient aanbeveling de stengels na het bloeiseizoen of anders in het voorjaar tot op de grond toe af te knippen.

Algemene informatie:
flox vlambloem (Phlox) is een plantengeslacht van ongeveer zeventig soorten, die behoren tot de vlambloemfamilie of Polemoniaceae.
Vlambloemen worden tegenwoordig veel als vaste plant in de siertuin aangeplant. In Noord-Amerika komen 27 soorten voor, waarvan er verscheidene in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht.

Uit deze soorten zijn inmiddels meer dan duizend rassen ontwikkeld met veelal bloemen maar ook roze, wit, oranje, violet en blauw. De bloemen zitten in een scherm aan de bloemstengel. De vaste soorten bloeien soms al in april en Mei zoals de divaricata en de Subulata. Phlox Paniculata bloeit tot in de herfst.

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Ericales
Familie: Polemoniaceae

Geslacht: Phlox
Nederlandse naam: Vlambloem

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *