Fijnstraal Erigeron een fijnzinnig bloempje

In dit artikel over de Fijnstraal of Erigeron informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, bemesting en onderhoud van de fijnstraal of Erigeron. Het is een fijnzinnig bloempje, een grote wollige madelief in diverse kleuren. Ook in potten en bakken doet de fijnstraat of erigeron het erg goed.

Kenmerken van de Fijnstraal Erigeron
Standplaats: houd van enige ruimte, groeit niet onder of tussen andere planten.
Standplaats: zon / zonnig / licht schaduw
Grondsoort: Matig voedselrijk / kalkhoudend
Bodem: humusrijk / waterdoorlatend
Type: Vaste plant
Vocht: Droog-vochthoudend
Hoogte: 10 tot 30 cm (sommige cultivars hoger)
Bloeiperiode: Juni tot september
Getoonde soort: Erigeron Karvinskianus. Dit is een lang- en rijkbloeiende soort met witte bloemen met geel hart die naar roze verkleuren.

Algemene informatie:
De Erigeron of fijnstraal groeit als verwilderde soort vooral op stenig ondergronden zoals oude muren en tussen het plaveisel . Hij doet het verder uitstekend in een rotstuin of een rotstuinachtig deel van de tuin. Bij mij staat hij op een enigszins voedselarme hoge plek tussen de stenen waar ik over heen loop. Ook stond er eentje in de voortuin naast de border tussen de stenen.

fijnstraal-erigeron (1)

Bijen en insecten:
Muurfijnstraat is een drachtplant. Dit houdt in dat het een plant is waar bijen dol op zijn maar die de bijen ook nodig heeft. In de bijen en insectenvriendelijke tuin mag dit charmante plantje dus niet ontbreken.

Oorsprong:
Fijnstraal (Erigeron) is een geslacht van circa 200 soorten bloeiende soorten een- en tweejarige planten uit de familie Asteraceae. Sommige soorten zijn groenblijvend. De bloemen zijn wit, lavendel of roze, de buisbloemen geel.

De meeste soorten van dit geslacht komen van nature voor in Noord-Amerika. Sommige soorten zoals Erigeron strigosus zijn als invasieve soort in Europa aanwezig. Andere soorten zijn als tuinplant verder ontwikkeld tot cultivars, bijvoorbeeld ‘Wayne Roderick’, ‘Charity’, ‘Dunkelste Aller’ en ‘Foersters Liebling’.

In nederland is hij inmiddels verwildert en komt voor onder de naam “Muurfijnstraal”. De complexere cultivars stellen wat meer eisen aan de grond zoals meer voedsel en een goede afwatering. Een beetje kalk vinden ze echter altijd wel lekker.

Standplaats en onderhoud:
Fijnstraal houd van een zonnige plaats op niet al te arme grond. Het is een kortlevende plant die enkele jaren goed gedijt in de tuin.

Door de plant regelmatig te scheuren of verder uit te zaaien blijft het echter een vaste klant in de tuin. In mijn tuin is hij verwildert en komt elk jaar terug.

Fijnstraal is een plant die zeer geschikt is voor een tuin op zuiden. Mijn tuin staat echter niet op het zuiden maar op het Noorden. Op de zonnige plaatsen van mijn tuin komt fijnstraat echter steeds weer terug.

Bemesting:
Als verwilderde soort groeit hij vooral op stenig ondergronden zoals oude muren en tussen het plaveisel. Dit betekend ook dat hij geen hekel heeft aan kalk. Enig bijmesten met kalk (beendermeel) in een zurige en humusrijke bodem is dus geen overbodige luxe.

Foto’s

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Astereae
Geslacht: Erigeron

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *