Ereprijs Veronicastrum, makkelijke borderplant

In dit artikel over Ereprijs Veronicastrum informatie over de Standplaats, grondsoort, bodem, verzorgen en vermeerderen van deze fraaie en makkelijke bloeier. Ik heb diverse soorten in de tuin staan vanaf 50 cm toten met bijna 2 meter hoog. Het is één van de planten die vanaf het begin af aan in mijn tuin heeft gestaan en nooit weg is geweest.

ereprijs veronicastrum
Ereprijs of Veronicastrum

Kenmerken van de Ereprijs Veronicastrum
Standplaats: zonnig, licht zonnig of halfschaduw
Grondsoort: goede tuingrond, vochtig, goed doorlaatbaar
Bodem: humusrijk, voedselrijk.
Bloeiperiode: juni – augustus
Kleur: Lichtpaars, roze, rood
Wintergroen: nee
Hoogte 180 cm – 200 cm
Plantafstand 7 – 9 stuks/m²
Vaste plant

Algemene informatie:
Ereprijsf Veronicastrum komt in het wild voor in Europa en Azië. Hij behoort tot de zeer grote familie van weegbreefamilie met als belangrijkste kenmerk dat de bloemkroon altijd tweezijdig symmetrisch en ook vaak tweelippig is. Veronicastrum is een dankbare plant en staat garant voor een jarenlang decoratief kleurelement in en rond borders. De planten vormen wortelkluiten en kunnen jaren lang op dezelfde plaats staan.

Ze houden van een zonnige plek. Het zijn trage groeiers en hebben minimaal 2 seizoenen nodig om tot een flinke wortelkluit uit te groeien. Deze plant doet het goed in combinatie met andere vochtminnende planten want hij staat zelf graag op vochtige goed doorlatende hunusrijke grond. Veronicastrum wordt tot anderhalve meter hoog. De stengels zijn stevig genoeg en bestand tegen een flinke bries.

Standplaats:
De planten zijn hoog en slank zijn bij uitstek geschikt om op de achtergrond van een border een kleurige haag te vormen, dan wel fikse pollen op centrale plekken in de tuin. De pollen worden steeds groter en zullen, eenmaal op een plek gehuisvest, daar niet meer weg gaan. Naarmate de pol groter word neemt het aantal stelen toe.

Vermeerderen:
De eenvoudigste manier om deze plant te vermeerderen is door de pollen te scheuren. De plant is makkelijk te scheuren en zal op de nieuwe plek meteen aanslaan.

Apart is dat sommige van de bloemen vergroeien en een soort lange platte aren vormen. Deze verkleving is bekend bij deze soort. Het kan fraaie vormen opleveren zoals in de fotoserie hieronder te zien is.

Soort :
Veronica spicata (getoonde soort)
Veronica Longifolia
Veronica spicata Rotfuchs

Taxanomische indeling:
Plantae (Planten)
Embryophyta (Landplanten)
Spermatopsida (Zaadplanten)
Bedektzadigen
nieuwe Tweezaadlobbigen
Lamiiden
Lamiales
Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Veronica (Ereprijs)

Foto’s:

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *