Engelwortel of Angelica Archangelica

In dit artikel over de engelwortel of angelica archangelica informatie over de grondsoort, bodem, standplaats en onderhoud van deze bijzondere en fraaie plant.

Kenmerken van de Engelwortel of Angelica
Grondsoort: humusrijk, voedselrijk
Bodem: voedselrijk, vochtig, kalkrijk
Oorspronkelijke standplaats: natte, zeer voedselrijke grond aan de waterkant.
Standplaats: vochtige, zonnige of half beschaduwde plaats
In de Tuin: licht beschaduwde plaats, humusrijke, vochtige grond
Hoogte bloeiende plant: 0,90-2,50 m.
Bloeiperiode: Juni, Juli, augustus, september

engelwortel-angelica-gigas (2)

Een legende vertelt dat deze plant door de aartsengel Rafaël werd geopenbaard als geneesmiddel tegen de pest, vandaar ook de naam Archangelica. In 1665 verspreidde het ‘Royal College of Physicians’ in Engeland een pamflet waarin Angelicawater werd aangeprezen als geneesmiddel tegen de pest.

Engelwortels zijn grote planten die wel 2,5 meter hoog kunnen worden. Ze houden van voedzame, vochtige grond. In het wild zijn ze te vinden langs water, bijvoorbeeld rond het IJsselmeer. Engelwortel kan ook gemakkelijk in de tuin worden gekweekt. Omdat de plant flink hoog kan worden verdient een plek wat meer naar achteren in de tuin de voorkeur. Hij is stevig en heeft geen ondersteuning nodig.

De plant is uitstekend voor de bijentuin. De bloemen gewoon laten zitten zodat de plant zichzelf kan uitzaaien.

Onderhoud:
De plant vraagt geen extra verzorging als die op de juiste plek staat. Je hebt er dan een zorgeloze plant aan, die zich, met enig geluk, elke 2-jaar weer uitzaait. Om elk jaar bloemen te hebben, dien je 2 jaar achter elkaar te zaaien, zodat je altijd 1-jarige en 2-jarige (bloeiende) planten hebt. Daarna regelt de plant het uitzaaien zelf.

Wonderen:
Aan Engelwortel word van oudsher geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo is het te vinden in een recept tegen de pest uit 1665 en werd het aanbevolen als medicijn tegen scheurbuik. Heden ten dage wordt het nog toegepast bij maagdarmproblemen, vooral de gedroogde wortel.
Engelwortel word ook in de keuken al honderden jaren gebruikt. De bladeren, jonge uitlopers en stengels worden als groente gebruikt, vooral in het hoge noorden.

Vanwege de licht bittere smaak word het kruid gebruikt in likeuren zoals vermout, Bénédictine en Chartreuse (=kruidenlikeur) Uit de wortelstokken en het zaad wordt olie geperst die gebruikt wordt in cosmetica. Sommige websites verklaren het kruid heilig en zijn overtuigd van de wonderen die het kan verrichten. Een kleine bloemlezing van de wonderen die deze plant kan verrichten:

Bloedsomloop bevorderend, krampstillend, zweetafdrijvend, versterkend en energie gevend, eetlustopwekkend, reumaverlichtend, goed bij hoest, verminderd vermoeidheid, tegen hartkloppingen, verlicht stijve spieren, spijsvertering bevorderend, gebruik tegen aambeien, tegen bloedarmoede, vochtafdrijvend, tegen menstruatiepijnen

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Taxanomische indeling:
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:’nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Apiales
Familie:Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht:Angelica (Engelwortel)
soortAngelica archangelica

Duits: Engelwurz
Engels: Angelica Root


index

Mijn andere websites:
OutdoorIndex.nl
HetOudeGesticht.nl
Tekstschrijver4u.nl
Support Wiki | PixaBay.comGeplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *