Artikel over de Elfenbloem Epimedium met info over grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, voeding en bemesting, zaai en plantvoorschriften van de Elfenbloem.
De Elfenbloem is een bodembedekker met een fragiel klein bloempje. Het is een schaduwplant waarvan sommige soorten prachtige bladeren hebben. Veel soorten zouden geslachtsdrift-opwekkende eigenschappen hebben.
Volgens overlevering zou dit ontdekt zijn door een Chinese geitenherder, die verhoogde seksuele activiteit bij zijn dieren waarnam nadat ze van deze planten gegeten hadden. De Chinese naam voor de Elfenbloemblaadjes is yin yang huo, wat letterlijk ‘Geil geitenkruid’ betekent.
Net als de Engelse naam Horney Goat Weed. Het wordt als voedingssupplement verkocht, gewoonlijk als onverwerkt kruid of als pil, apart of samen met andere supplementen. Niks zeggen en lekker in de tuin zetten dus.
Elfenbloem Epimedium
Kenmerken
- Grondsoort: Humusrijk, (matig) voedselrijk, menggrond van zand/klei, leem
- Bodem: goeie tuingrond, vochtig maar zeker niet nat, waterdoorlatend,
- Bodem: lichtzuur tot lichtkalkrijk, bosgrond, Ph flexibel
- Standplaats: Schaduwrijk
- Hoogte: Max 30cm (bodembedekker)
- Kleur: diverse kleuren
- Bloeiperiode: april / mei
Elfenbloem epimedium is een uitstekende vaste plant voor de niet te natte schaduwrijke tuin. Het zijn prachtige bladplanten met hartvormig toelopende bladeren en delicate, kleine en elegante bloemetjes. Het is een langzaam groeiende bodembedekker met bijzonder fraai blad.
Grondsoort
Er is relatief weinig te vinden over dit plantje. Er is concencus over de humusrijke grond en een vochtige maar niet natte bodem. Verder is hij ‘Ph flexibel’ wat wil zeggen dat hij het op lichtzure grond doet maar ook op licht kalkrijke grond. Maar dus niet op schrale en droge grond met weinig voedsel of humus.

Standplaats
Typische schaduwplant voor onder bomen, struiken en op plekken waar geen of weinig zon komt. Hij kan wel tegen de zon maar dan moet de vochtigheid van de grond goed in de gaten gehouden worden. Elfenbloem kan niet tegen droogte en schrale grond.
Onderhoud
In het voorjaar kun de stengels of het blad afsnijden voor mooi fris en helder gekleurd loof. Doe dit al in februari of maart. Door deze voorjaars-snoei zijn de bloemen nog beter te zien. Verder zorgen dat de plant niet verdroogt. Na een paar jaar scheuren ter verjonging.
Voeding en bemesting
De grond rondom de Elfenbloem Epimedium kun je jaarlijks verbeteren met bladmulch of compost. Strooi dit 2x per jaar tussen de planten. Gaat de plant er minder goed uitzien haal hem dan uit de grond en scheur hem. De verschillende stukken kun je terug plaatsen of elders opnieuw opkweken. Dit is goed voor een hernieuwde bloei en vers groen.
Soorten
Epimediums hebben schitterend blad. Sommige lopen brons uit, andere verkleuren prachtig rood in het najaar.
- Epimedium youngianum ‘Merlin’: zachtpaars met wit, grote bloem, prachtig blad
- Epimedium rubrum of rubrum ‘Galadriel’ robijnrood en wit hart, blad rood getint
- Epimedium versicolor ‘Sulphureum’: geel, mooie herfstkleur, wintergroen
- Epimedium youngianum ‘Niveum’: wit , uitbundig bloeiend
- Epimedium ‘Pink Elf’: rozerood, groen met roodbruin blad, najaarsbloei
Foto links: Dmitriy Konstantinov
Geef een reactie