Eendagsbloem of Tradescantia virginiana

In dit artikel over de Eendagsbloem informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting en onderhoud van de eendagsbloem of mozes in het biezen mandje. De eendagsbloem is een vaste plant uit de commelinafamilie. De volksnaam voor de plant is  Mozes-in-het-biezen-mandje. Dat komt door het omwindsel dat een soort mandje lijkt te vormen. De eendagsbloem bloeit van juni tot september met grote blauwe of witte bloemen van ongeveer 2 cm in doorsnee. Die bloeien maar één dag, vandaar de naam.

Kenmerken van de Eendagsbloem of Tradescantia virginiana
Grondsoort: Matig Voedselrijk, normale tuingrond
Bodem: Vochtig, voedselrijk, los
Licht: heeft veel licht nodig.
Soort: Border- en potplant
Standplaats: Zonnig
Vocht: vochtig, niet nat.
Bemesting: Ja, vooral bij de voorbereiding van de grond.
Wintergroen: Nee
Winterhard: Ja
Hoogte: 60-80 cm
Bloeitijd: Juni – September (sommige soorten juli – november)

De plant is gevoelig voor wind en ondersteuning is gewenst.
Bemesting staat borg voor een langere bloei.
Type: Vaste plant

Nederlandse volksnaam: Mozes-in-het-biezen-mandje
Duits: Virginia-Dreimasterblume
Engels: Virginia spiderwort
Frans: Éphémère de virginie

eendagsbloem mozes in het biezen mandje tradescentia (5)

Algemene informatie:
De eendagsbloem komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De plant werd aanvankelijk gebruikt in siertuinen, maar heeft zich in Nederland ook in het wild verspreid. Deze soort is dan ook op de lijst van nieuwe planten in Nederland geplaatst. Dat is echter nog geen definitieve plaatsing. Het is een weinig eisende plant en komt op bijna op alle grondsoorten en onder alle groeiomstandigheden voor.

Een speciaal aspect van de eendagsbloem vormden de helmdraden. Deze hebben zeer lange, veelcellige haren. Deze haren zijn ideaal voor het bestuderen van de plasmastroming in een cel. Ook kan met behulp van een lichtmicroscoop zonder extra hulpmiddelen de mitose gevolgd worden. Daarom is deze bloem populair bij studenten en scholieren om die processen te kunnen volgen.

Planten:
Verbeter arme tuingrond eerst door er compost of gewone tuinmestkorrels door te mengen. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van het Mozes in het biezen mandje op de juiste hoogte in het plantgat en laat de bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk het stevig aan. Geef na het planten direct water.

Op internet word de eendagsbloem een slordig groeiende plant genoemd die met name na een regenbui niet meer netjes overeind zou staan. Dit geld echter voor veel meer planten. Als borderplant gaat hij echter op in de rest die na een regenbui ook plat ligt.

Onderhoud en bemesting:
Mest zorgt voor een extra lange bloeitijd. Steunen is noodzakelijk voor deze plant. Als mest kan standaard tuinmest(korrels) gebruikt worden. Een beetje compost bij de voorbereiding van de grond kan ook geen kwaad. Pas dan wel op voor te veel voeding.

Vermeerderen:
Je kunt de kluit afsteken en elders verplanten. Dit doe je bij voorkeur in het najaar. Ook kun je de kluit er in zijn gehaal uitnemen en scheuren.

Foto’s

Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Commelinales
Familie: Commelinaceae
Geslacht: Tradescantia
Soort: Tradescantia virginiana

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *