Echinacea Purpurea rode zonnehoed

In dit artikel over de Echinacea Purpurea rode zonnehoed informatie informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, bemesting en verzorging en onderhoud van deze prachtige zomerbloeier.

Echinacea purpurea
Echinacea purpurea of rode zonnehoed

De Echinacea Purpurea of rode zonnehoed is een juweeltje in de Cottage garden en mag feitelijk in geen enkele tuin van een bloemenliefhebber ontbreken.

Kenmerken van de Echinacea Purpurea

Grondsoort: Normale tuingrond, humeuze grond, matig voedselrijk
Grondsoort: Feitelijk geen bijzondere eisen, niet te voedselrijk of zwaar.
Grondsoort officieel: : löss, zavel, veen, klei, zand, lemige grond, alle grondsoorten
Bodem: Humushoudend, niet nat, licht zandig, alle grondsoorten
pH: zuur, neutraal, basisch, 6.1 – 7.8
Vochtigheid: Vochthoudende grond, geen droogte, bijgieten of sproeien bij droogte
Vochttigheid: niet nat, geen natte voeten.
Standplaats: Zonnig
Hoogte: 60 cm tot ruim 2 meter
Bloeitijd: Vanaf eind Juni tot ver in Oktober
Kleur: Lila, Roze/Rood
Meerjarige plant, polvormend, bladverliezend.
Winterhard: Zeer goed

De Ehinacea Purpurea rode zonnehoed is een “must have” in de Cottage Garden of bloemenborder. De kleur is vrijwel uniek en de bloemen steken overal bovenuit. Daarnaast laat de Rood/Roze of lila Zonnehoed zich prima combineren met veel andere hoge bloeiers zoals de kogeldistel, de gele zonnehoed, Heleniums, Monarda of Bergamotteplant, Diverse salies en ga zo maar door.

Standplaats:
Deze zomerbloeier houd van een zonnige of halfzonnige plek maar geen schaduw. Vochtige grond maar niet nat en niet te winderig. Ze houden van een beetje ruimte wat omringende begroeiing betreft. Maar zet er altijd een paar bij elkaar (2 tot 5) zodat je een mooie kluit krijgt. Die heeft ook meer kans om te overleven.

Grondsoort:
Het is geen veeleisende plant die niet te veel voeding nodig heeft. Matig voedselrijk dus. Maar wel goed doorlaatbare grond. Ik heb gelukkig een dikke zandlaag onder mijn tuin in de Flevopolder en schep altijd scherp zand en grit door de borders.
De meeste bloeiende borderplanten hebben hun oorsprong in zuidelijke streken. Deze Echinea komt van de prairies van Noord Amerika waar ze groeien op licht kalkrijke, goed doorlaabare en matig voedselrijke grond. Die zandigheid is terug te zien in de officiele grondsoorten hierboven waaraan je ook kunt zien dat deze plant het op veel grondsoorten mengsoorten doet.

Onderhoud en verzorging:
Je zou na de bloei de bloemstengels kunnen verwijderen maar dat doe ik niet. Ik laat de oude bloemen en de zaden staan voor de vogels en om de rijp te vangen op een koude morgen. In het voorjaar snij ik die dan weg om de plant de ruimte te geven.
Tijdens de bloeiperiode in de zomer kun je eerste (oude) bloemen verwijderen zodat hij nieuwe maakt. Dan stopt de plant zijn energie in de bloemen en niet in de zaden.

Delen:
Onderdeel van het onderhoud is het opnemen en delen van de kluit zodat de plant zich kan verjongen. Doe dit eens per 3 jaar of als de kluit erg groot word, bijvoorbeeld als je meerdere planten dicht bij elkaar hebt gezet.

Bemesting:
Enige bemesting met licht kalkhoudende meststoffen is aan te raden. Ik gebruik organische mestkorrels voor mediterrane, bloeiende planten. 1x per jaar een beetje compost rond de kluit en dan een klein beetje kalk is ook een manier.
Bij het opnieuw planten van de kluit is het instrooien van een beetje kalk en wat compost aan te bevelen. Zorg er wel voor dat dit de wortels niet raakt. Meng alles goed door elkaar, gooi het op de bodem van het gat en strooi daar nog wat gewone grond overheen. Andersom kan ook: eerst de wortels bedekken en dan het mengsel rondom de kluit strooien. De wortels vinden de voeding vanzelf.

Winterhardheid:
Echinacea is goed winterhard. Ik strooi samen met de compost wel altijd wat houtsnippers rondom de kluit (voor de zekerheid) maar dat doe ik in de gehele border.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *