In dit artikel over de Dwergkwee, Sierkwee of Kwee-appel informatie over de grondsoort, standplaats, bodem, onderhoud, bemesting en plantvoorschriften van de dwergkwee, sierkwee of kweeappel. Deze kleine struik met zijn felrode bloemen is een graag geziene gast in de gemeentelijke plantsoenen en parken in Nederland. De struik heeft nauwelijks onderhoud of een snoeibeurt nodig, bloeit overdadig en rijk en heeft stevige prikkels. Een ideale struik die stuklopen van de plantsoenen voorkomt.
Kenmerken van de Dwergkwee of Japanse Sierkwee
Grondsoort: zandig, humusrijk, licht kalkrijk (bij te veel kalk krijg je bladverkleuring)
Grondsoort: Schraal tot voedselrijk (dus weinig eisend)
Bodem: Niet te nat, niet te droog, stikstofrijk
Zuurgraad: licht zuur tot neutraal zijn, pH 5 tot 6,5.
Standplaats: zonnig / halfschaduw
Hoogte: tot 3 meter (en 15 jaar oud)
Kleur: Rood, wit en oranje
Bloeiperiode: maart / april
Standplaats:
Ook in de tuin komt de dwergkwee prima tot zijn recht. Hij staat het best op een zonnige plek of halfschaduw. Op een zonnige standplaats krijg je meer suiker in de vruchten en heb je een grotere opbrengst. Hij bloeit vroeg met felle rode tinten of helder wit. Je kunt de bloemen dan goed zien omdat er nog geen blad aanzit. Hij vormt lage hagen of afscheidingen maar kan ook als solitaire struik prima gedijen.
Bekende Soorten : Chaenomeles x californica, Chaenomeles japonica, Chaenomeles speciosa, Chaenomeles x superba
Grondsoort en bemesting:
Je ziet het al aan de kenmerken, het maakt niet veel uit. Ideaal is een zandige, humusrijke, vochthoudende grond. Klei-achtige grond dus vermengen met met zand en turf, zand vermengen met compost en tuinaarde. Bemesten doe je matig. Gewoon meenemen in de jaarlijkse compost- en standaard tuinmest rondjes. Ik gooi onder dit soort struiken 1x per jaar een handje compost en algemene tuinmestkorrels. Bij droogte wat extra water geven.
Onderhoud en snoeien:
Onderhoud heeft de dwergkwee nauwelijks nodig. Je kunt ze wel snoeien, vooral vormsnoei want hij groeit zo langzaam dat echte snoei niet nodig is. Snoeien doe je in het vroege voorjaar (maart) of eventueel na de bloei in juni. De dwergkwee bloeit op meerjarig hout dus knip niet te veel weg. je snoeit in principe alleen het oude hout of takken die in de weg zitten. De snoei bestaat voornamelijk uit uitdunnen. Je kunt deze plant flink terugzetten maar dan loop je de kans dat hij 1 of 2 jaar niet bloeit. Je kunt ze dus, indien nodig, een keertje flink terug zetten.
Fruit:
Dwergkwee draagt vruchten, geel of geelbruin. Je kunt ze goed gebruiken om er jam of gelei van te maken. Ze passen ook in de potpourri want ze ruiken heerlijk, leg ze gerust naast je verse lavendel in de linnenkast. De vruchten zijn rijk aan vitamine C. Wel de pitten verwijderen, ze zijn bitter als je ze meekookt. Ook de bloemblaadjes zijn eetbaar en je kunt er prachtig mee garneren.
Oorsprong:
De struik is van origine afkomstig uit China. De Japanners hebben hem gecultiveerd en er fraaie soorten van gekweekt. De meest bekende is de Chaenomeles japonica ‘Cido’, de Japanse sierkwee of Japanse dwergkwee, De Brit Sir Joseph Banks haalde de Sierkwee al rond 1800 naar europa. Von Siebold ontdekte veel japanse cultivars.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae (Planten)
Klasse: Magnoliopsida
Onderklasse:Rosidae
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Onderfamilie: Maloideae
Geslacht:Chaenomeles
Getoonde soort: Chaenomeles japonica
Geef een reactie