In dit artikel over de dwerg iris of reticulata info over de grondsoort, bodem, standplaats, bemesting en onderhoud van de dwergiris of reticulata. Het is een fraaie en vroege bloeier met een intrigerende inkijk. Het blauw kan flets zijn maar ook fel en sprekend. De gele accenten op de bloembladeren contrasteren met het blauw en maken de dwerg iris tot een bijzonder en esthetisch accent in de tuin.
Kenmerken van de dwerg iris of reticulata:
Grondsoort: elke grondsoort maar droog
Bodem: lichte humusrijke, goed gedraineerde grond.
Licht en zon: volle zon, gedeeltelijke schaduw
Standplaats: Toepassingen: in borders, rotstuinen en onder heesters en bomen
Bloeiperiode: Vroeg, Maart en soms zelfs februari
Hoogte: 15 tot 20 cm
Planttijd: September-november
Kleur: voornamelijk paars-blauw met gele accenten en geel
Bolgewas
Algemene informatie:
Deze kleine iris komt oorspronkelijk uit de regio Turkije en Caucasus. Daar werden ze op grote schaal geteeld. Ze bloeien erg vroeg in het seizoen. De bloem is erg groot in verhouding tot de rest van het plantje. Wanneer de bolletjes zich goed op hun plaats voelen dan komen ze meerdere jaren terug. Het enige nadeel van deze kleine irisjes is dat het blad pas echt gaat groeien na de bloei. Het blad is puntig en duidelijk herkenbaar.

Grondsoort en standplaats:
Bloembollen doen het op elke grondsoort maar de grond mag nooit te nat zijn. Daarom meng ik zelf zand door de grond op plekken waar ik veel bollen zet. Borders waar ik bollen heb staan (of verhoogde bakken) hou ik luchtig door ze om de paar jaar leeg te maken, de bollen uit te zoeken en de grond te bewerken tot hij lekker los is. Daarna de bollen weer terug plaatsen en verder gewoon de borders naar eigen inzicht beplanten.
Ik zet de bolletjes relatief dicht bij elkaar in groepjes. Dat is per definitie aan te raden bij bollen maar de irisjes komen als één van de eersten op en als je ze uit elkaar zet ziet het er een beetje leeg uit. Zet ze dus in groepjes dicht bij elkaar zodat ze goed tot hun recht komen. Dat kun je op onderstaande foto’s goed zien.
Potten en bakken:
Deze soort doet het uitstekend in potten bakken. Je kunt ze dicht op elkaar zetten voor een mooi tapijt van bloemen.
Bescherming:
Net als alle bollen de irisjes niet te ondiep planten. Minimaal 3x de hoogte van de bol. Dat is een richtlijn. Ik heb zelf de ervaring dat meerjarige bollen zoals sneeuwklokjes en irisjes het beter doen als je ze wat dieper plant en afdekt met turfmolm of houtsnippers om ze tegen de vorst te beschermen. Maar dan heb ik het over zware vorst.
Bemesting:
Bollen kun je, indien ze meerjarig zijn, na de bloei iets aanmesten met compost. Ze slaan dan voedsel op voor volgend jaar. Dit doe je alleen als je de bollen meerjarig wilt behouden op vaste plaatsen. Als de groepen minder dicht worden of het hart van de groep word kaal dan is het tijd om de bollen er uit te halen, de oude exemplaren te verwijderen en de boel opnieuw te planten.
Taxanomische indeling:
Rijk: plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Liliales
Familie: Iridaceae (Lissenfamilie)
Geslacht: Iris (Lis)
Soort Iris reticulata
Geef een reactie