In dit artikel over Duizendblad of Achilla Millefolium informatie over de grondsoort, bodem, Standplaats, onderhoud en vermeerdering van deze makkelijke en soms zelfs te makkelijke plant. Met dat laatste bedoel ik dat de wortels zich vlak onder de grond zeer snel kunnen verspreiden waardoor ik uiteindelijk de boel er uit gehaald heb. Advies is dan ook om een pot te nemen, daar de bodem uit te halen die in te graven. Of een andere manier bedenken om de plant te beperken want voor je het weet zit er een dikke mat van wortels in je border.
Kenmerken van Duizendblad of Achillea Millefolium
Grondsoort: normale grond, geen eisen
Bodem: deze plant kan goed tegen droogte, hitte en arme grond
Grond: In voedselrijk grond kan hij heel hoog worden en heeft dan ondersteuning nodig.
Standplaats: zonnig
Bloeiperiode: Juni tot november
Hoogte: 10 tot 100+ cm
Kleur: wit, oranje, rood, geel
Algemene informatie:
Duizendblad of Achillea millefolium is een plant uit de composietenfamilie. De naam verwijst naar de bladvorm die dubbel geveerd is waardoor het lijkt of hij duizenden kleine blaadjes heeft. De plant komt voor op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een kenmerkende geur. Het duizendblad bloeit van juni tot november. De bloeiwijze bestaat uit een schermvormige bloem
Woekeraar
De plant wordt 15–80 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken. Deze kunnen een mat van wortels vormen waardoor het een uitzonderlijk woekerende plant kan worden.
Onderhoud:
Heb je last van excessieve verspreiding probeer dan het worteltapijt te verwijderen. Die doe je door de kleine plantjes op te zoeken en daaromheen de wortels te verwijderen door met je vingers door de bovenlaag van de grond de wortels te volgen. Dit kan een intensive en langdurige klus opleveren.
Planten:
Dit is nou typisch een plant waar je deze website eigenlijk niet voor nodig hebt. Hij doet het echt overal. Doet hij het niet dan staat hij waarschijnlijk te nat. Bloeit hij niet of matig dan heeft hij teveel voedsel.
Het is een plant die van dorre en droge, voedselarme omstandigheden houd. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat hij geen voeding nodig heeft. Hij stond bij mij in een tamelijk voedselrijk en nogal vochtig deel van de tuin. Gevolg was dat hij tegen de klippen opgroeide en ik elke 2 jaar een taaie mat van wortels moest verwijderen. Bovendien bloeide hij matig. In de voortuin, zandig en droog tussen de auto’s deed hij het een stuk beter en woekerde ook niet zo erg.
Tip: vind u dit een mooie plant zet hem dan op een plek met een randje er omheen zodat hij niet kan woekeren. Ik denk dan aan een randje van plastig, worteldoek of eventueel een ingegraven pot. Dit zal zeker helpen.
Vermeerderen:
Als de plant zich niet uit zichzelf door de tuin verspreid kun ja na enige tijd de wortelpollen delen of scheuren. De uitgebloeide schermen zijn decoratief en bevatten veel zaad. Als je die dus laat staan zaait hij zich vanzelf uit. Vooral de witte authentieke variant verspreid zich agressief.
Taxonomische indeling:
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta
Klasse: Spermatopsida
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Anthemideae
Geslacht: Achillea (Duizendblad)
Soort: Achillea millefolium
Engelse naam: Nosebleed
Geef een reactie