Druif verplaatsen, wanneer en hoe?

Kun je een druif verplaatsen cq verplanten? Een druif verplaatsen kan prima als je het maar op de juiste manier doet. Dat heet een open deur intrappen maar is ook waarheid als een koe. In dit artikel tips over wanneer en hoe je een oude druivenrank kunt verplaatsen cq verplanten.

Druif verplaatsen, wanneer en hoe?

druif verplaatsen

Een druif verplaatsen kun je het beste doen in het najaar, bij voorkeur oktober/november als al het blad van de plant is gevallen en de sapstroom tot stilstand is gekomen. Wacht niet te lang want je moet het doen voor de vorst invalt. Doe het ook niet voordat de plant tot rust is gekomen anders kan hij veel vocht verliezen (bloeden) en dat is niet voordelig als je hem gaat verplaatsen. Hij zal er echter niet meteen dood aan gaan. Ook kan hij op het snoeivlak gaan bloeden in het voorjaar. Gewoon extra water geven en onderaan dit artikel het stukje lezen over doodbloedende druiven die niet bestaan.

De Wortelstok:
Sommige planten staan erom bekend dat het lastig is ze met een kluit uit de grond te halen, zoals oude rozen en druiven. Ze wortelen diep (ze hebben wortelpennen) en bij het uitgraven kunnen de wortels beschadigd raken. Probeer zoveel mogelijk van de wortelstok heel te houden. Vaak zijn druiven, net als rozen, geënt op een wortelstok. Probeer die plek niet te beschadigen. De stelregel is dat de lengte van de wortelstok globaal gelijk is aan de lengte van de gesnoeide stronk. En verder proberen zoveel mogelijk wortels en vooral haarwortels te verplaatsen. Zo ruim mogelijk uitgraven dus.

Stap 1:
Snoei de plant drastisch terug. Je moet een stok overhouden van rond de 50 tot 70 cm. Minstens 3 ogen boven de grond maar ook genoeg ruimte om weer nieuwe ranken te kunnen maken.

Stap 2:
Graaf een ruim gat rondom de stronk en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Maak de kluit dus zo groot mogelijk. Wees voorzichtig en probeer in alle fases van het proces de wortels niet te beschadigen. Graaf zo diep mogelijk.

Stap 3:
Maak een ruim plantgat en meng de ondergrond met wat kalkkorrels. Kalk is per definitie goed voor druiven dus dat kan altijd. Zorg dat de grond korrelig is, los, vochtig en waterdoorlatend. Is de grond of de kluit erg droog voeg dan wat extra water toe. Maar nooit te veel, de plant is in rust en heeft weinig tot niets nodig. Geef ook geen voeding in de vorm van organische meststoffen. Spreid de wortels uit, strooi de grond er tussen en schud af en toe aan de plant om er voor te zorgen dat de aarde goed tussen de wortels komt.

Stap 4:
Zodra de oude stok gaat uitlopen geleid je de ranken meteen. Laat hem het eerste jaar maar lekker groeien en laat hem met rust. Heb je het eerste jaar nog geen druiven dan het volgende jaar zeker.

Consensus: Ik heb uitgebreid op internet gezocht en allerhande boeken nagelezen en bovenstaand proces is algemeen aanvaard.

Kan een druif doodbloeden? Beetje broodje aap verhaal. Als je een druif gaat snoeien als hij al blad maakt gaat hij vocht verliezen. Dat kan veel vocht zijn. Dit vocht pompt de plant naar de bladeren om ze uit te laten lopen. Dus extra water geven tot al het blad aan de ranken zit. Dan houdt hij vanzelf op met bloeden.

Nogmaals even de aandacht vestigen op het goed uitgraven van de wortelpen. Als die te veel beschadigd gaat de rank het niet redden. Zo breed en zo diep mogelijk uitgraven is dus het motto.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *