In dit artikel over de Distel informatie over de standplaats, grondsoort, bodem, vocht, onderhoud en bemesten van deze mooie plant die zo vaak als onkruid word bestempeld. Maar op de juist plaats in de Cottagegarden of wilde tuin is het een waar juweeltje. Komt bovendien elk jaar terug en behoeft nauwlijks enig onderhoud.
Standplaats: open ruimte voor het rozet
Standplaats: Zon, zonnig, hooguit lichte schaduw
Grondsoort: matig voedselrijk, humusrijk, vochtdoorlatend
Grondsoort: zandig, humusrijk, Leem
Bodem: vochtig, vochthoudend, in de winter niet nat
Hoogte: tot 1.50 meter
Kleur: donkerrood
Type: Vaste plant
Nederlandse naam: Beek-distel

De soort Cirsium of distel bestaat voornamelijk uit wilde planten waaronder akelig onkruid als de akkerdistel. Die wil je dus niet in je tuin hebben. Er zijn echter twee soorten die het wel uitstekend in de tuin doen. Cirsium japonicum en Cirsium rivulare Atropurpureum.
Bovengenoemde soorten hebben niet of nauwelijks stekels. Ze hebben een bladrozet dat laag bij de grond blijft en bloemen die op lange, soms meer dan een meter lange stengel boven je tuin uitsteken. Net als de kogeldistel is dit een plant die je het beste in groepen kunt zetten voor een mooie paarse of roodpaarse bos bloemen in je tuin.
Rivulare ‘Atropurpureum‘ heeft wel enige stekeltjes maar je moet wel je best doen je hieraan te verwonden. De bloemen zijn mooi donkerrood. Hij begint al vroeg in Mei te bloeien en kan in de zomer doorbloeien tot ver in het najaar.
Zet deze plant niet op droge grond: hij houdt van een beetje vocht maar alleen in de zomer. Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ zal het dus niet overal doen. Alleen op goede tuingrond met een humusrijke zandgrond leem of lichte klei zal het echt goed gedijen. Hij zal zichzelf niet uitzaaien. Hoewel hij fraaie zaadpluizen maakt lukt dat niet al te goed. Wil je hem vermeerderen doe dat dan door het nemen van een wortelstek (in voor- of najaar) of door delen.
Onderhoud:
Haal oude bloemen meteen weg als ze zijn uitgebloeid. Dit verlengt het bloeiseizoen en je krijgt meer bloemen. Zorg voor voldoende vocht en vermijd staand water. Maar de grond in de omgeving van de distel los en goed doorlatend.
Bemesten:
Geef de distel jaarlijks compost en bladmulch. Verder stalmest, koemestkorrels en een handje beendermeel.
Hieronder een foto van de beeldschone Kogeldistel. Deze fraaie variant die je in elk serieus tuincentrum kunt kopen groeit uitstekend, is meerjarig, laat zich goed scheuren en verplanten en bied een groots boeket.

Planten:
Bereid de grond voor door hem los te maken en er compost doorheen te mengen. Op kleigrond mengen met zand en leem.
Maar de omliggende grond vochtig door water in het plantgat te gieten. Vul aan met losse grond, humusrijk en zandig. Geef vooral in de begintijd regelmatig en zorg er voor dat hij nooit uitdroogt.
Hij houd van de ruimte en niet van al te hevige concurrentie.
Toch doet hij het bij mij goed in een border met meerdere planten. De bladrozet heeft echter wel de ruimte en geen concurrentie op die plaats. De stengels zijn lang genoeg om over vrijwel elke borderplant heen te komen.
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cardueae
Geslacht: Cirsium
Getoonde soort: Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’
Geef een reactie