In dit artikel over Dianthus Barbarini barbatus of duizendschoon informatie over de grondsoort, standplaats, verzorging, bemesting en verzorging van dit kleine en fijne bodembedekkertje dat het ook erg goed doet in pot en bak.
Helderrood is deze variant van de Danthus of Duizendschoon. Een kleurrijk en vrolijk accent in de border en in potten en bakken. Goedkoop, makkelijk in onderhoud en passend in de bloemenborder of Cottage Garden.

Het is een tweejarige of kortlevende vaste plant, geschikt voor potten en bloembakken en vooraan in perken of borders, maar zeker ook voor de rotstuin. Hij is primair afkomstig uit de Mediterrane en houd van licht voedselrijke goed doorlaatbare licht zandige grond.
Kenmerken Dianthus Barbarini Barbatus of duizendschoon
Grondsoort: elke goeie tuingrond, licht zandig, matig tot goed voedselrijk.
Bodem: Goed doorlaatbaar, licht kalkhoudend pH neutraal
Standplaats: bij voorkeur zonnig
Vocht: matig vochtig, nooit nat (normaal)
Bloeitijd: Juni tot augustus, bloeiend te koop bij alle tuincentra.
Hoogte: 30 tot 70 cm
Standplaats en planten
Dit is een plant die wel van enige ruimte houd. Hij is bijzonder geschikt voor een tuin op het zuiden omdat hij het goed doet in de volle zon. Geef hem een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduw.
Geef hem op arme grond wat extra compost bij het planten en geef altijd voldoende water in het plantgat. Het is een tweejarige plant dus al je hem bloeiend koopt is hij waarschijnlijk maar 1 jaar houdbaar. Daarom is hij ook goed te zaaien. Dit jaar zaaien, planten en volgend jaar bloeien. Maar ik koop ze altijd.
Grondsoort:
Dianthus heeft geen echte voorkeur maar doet het goed op een licht zandige, humusrijke en doorlaatbare bodem. Het is een plantje dat wel van een beetje voeding houd dus matig tot voedselrijke grond heeft de voorkeur. Er zijn een aantal kleinere soorten die het goed doen in rotstuinen.

Meerdere varianten en kleuren:
Duizendschoon is er in een rijke variatie aan kleuren en varianten. Het zou me niks verbazen als vrijwel elk tuincentrum zijn eigen en favoriete soorten heeft.
Verzorging en onderhoud:
Haal oude bloemen regelmatig weg (dead-heading) om een lange bloei te garanderen. Geef bij het planten wat organische mest en in de zomer op matig voedselrijke grond of in potten bloeimest.
Bij droogte extra water geven.
Verder kan het na de eerste bloei nuttig zijn om de zogenaamde Chelsea Cut toe te passen. Dit houd in dat je ongeveer 1/3 van de Dianthus afknipt (alle toppen van de stengels) en hem de kans geeft opnieuw uit te lopen. Doe dit echter niet te laat in het seizoen want dan heeft hij geen tijd meer om weer op te groeien.
Dianthus Barbarini barbatus zaaien
Zaai Dianthus in de zomer of najaar, van juni tot augustus. De plant zal dan eerst gaan groeien maar bloeit pas het volgende jaar. In de herfst/winter sterft de bovenkant van de plant af. De kluit leeft echter gewoon door en het jaar daarna loop de kluit weer uit en gaat hij bloeien.
Dianthus word niet al te oud en je kunt hem in principe na 2 jaar het beste vervangen. Soms lukt het om ze over te houden maar het is mij zelden gelukt.
Dianthus Barbarini barbatus in potten en bakken.
Dit kleine maar fijne plantje is bij uitstek geschikt voor potten, bakken, kuipen en hangmanden of hanging baskets. Hou dan wel rekening met voldoende voeding en water geven. Vooral in hangmanden en stenen potten droogt de bodem snel uit dus hou daar rekening mee.
Geef een reactie